Arengukava täitmine on graafikus

Trasside rekonstrueerimistööd on üks osa 2010. aastal tehtud arengukavast, mis koosneb kolmest osast:
- Soojusvõrgu efektiivsuse tõstmine ehk kadude vähendamine soojusvõrgus;
- Biokütusel töötava katlamaja ehitamine;
- Võimalusel struktuurfondidest abi taotlemine;

Esimene osa on täidetud. Selleks saime ka tagastamatut abi struktuurfondidest. Teise eesmärgi - kasutada valla mõlemas katlamajas põhikütusena biokütuseid - loodame täita hiljemalt 2013. aasta lõpuks. Seljametsa katlamaja ümberehitamise taotluse esitasime KIK-ile koostöös Paikuse vallaga. Tänaseks on taotlus tunnistatud vastavaks ja KIK eraldanud vahendid katlamaja üleviimiseks biokütusele. Kui kõik laabub, algab ehitustöö Seljametsas juba kevadel. Paikuse katlamaja biokütustele üleviimise projekteerimistööd käivad ja ehituski peaks algama veel sel aastal.

Kaugkütte eelised

Üks eelistest on võimalus kasutada erinevat liiki kütuseid - põhiliselt biokütuseid. Reservi ning tipukoormuse katab gaasi ja põlevkiviõliga toodetud soojusenergia. Biokütusele üleviimise eesmärgiks on stabiilsem ja madalam sooja hind. Kaugküttest saadav soojusenergia hind on madalam kui elektri, gaasi, põlevkiviõli või soojuspumpadega toodetud soojusenergia puhul. Lisaväärtuseks on ka puhtam keskkond ja madalamad keskkonnamaksud.

Sooja hinna määrab kütus

Soojusenergia hinda jääb ka edaspidi mõjutama peamiselt kasutatava kütuse hind. Võrreldes 2009. a suvel kehtinud hindadega (49,71 €/MWh) on tänaseks tõusnud katlamajades kasutatava gaasi ja põlevkiviõli hind üle 100%. Uus Konkurentsiametiga koosk õ l a s t a t u d hind on 79,28 €/MWh (+käib e m a k s ) . Kütteperioodi keskmine hind jääb 63 €/MWh peale. Sügiseks võib aga olukord kütuste turul kardinaalselt muutuda ja soojusenergia hind taas langeda. Biokütuste kasutuselevõtuga loodame langetada müüdava soojusenergia hinda 20-30%.

Rohkem tarbijaid - odavam hind

Paikusel ja Seljametsas toodetakse soojusenergiat aasta läbi (24h). Kõikide korterelamute all on soojussõlmed, kus on võimalik toota sooja tarbevett. Vaatamata sellele on osad korterid siiani eelistanud elektriboilereid. Kui täna on korteris boileriga tehtav soe vesi vaid natuke kallim, siis 2013.aastast, kui elektrit müüakse vabaturul, kallineb see ligi kaks korda. Seega soovitame kõigil elektriga sooja tarbevee valmistajatel kaaluda kaugkütte kasutamist. Kasutades rohkem kaugkütet, väheneb soojusenergia hind üldiselt kogu küttele, kuna kõik kulud ja investeeringud jagatakse müüdud soojusenergia hulgale.

Kokkuhoid pole koonerdamine

Kokkuhoid algab tarbimise vähendamisest. Suurimat kokkuhoidu annab hoonete soojustamine - 30-40% ja 5-10% võib lisanduda küttesüsteemi tasakaalustamisega, mis tagab mugavuse ja võimaldab ruume eraldi reguleerida. Nagu näha, võib säästa ligi 50%.

SW Energia teeb omaltpoolt kõik selleks, et Paikusel ja Seljametsas oleks puhas keskkond ja tarbijail taskukohane soojusenergia hind.