Peab olema vaid paras annus sallivust ja huvi, et seda märgata ja lähemalt uurida. Lõpuklasside õpilased klassijuhatajate ja vene keele õpetajatega külastasid Audru vallas Soomra külas asuvat vene talu. Sanga- Tõnise eesti põlistalus sattusime justkui vene külla, kus sarafanis talu noorperenaine Veronika meid soola-leivaga vastu võttis, tervitades igaüht personaalselt.

Ajalooliselt oli sellel oluline tähendus: võetud leivatüki suurus andis peremehele ülevaate sellest, kes on tõsine töömees, kes aga sobib muu tilu-lilu jaoks. Samovari korstnast tuli juba suitsu, mis viitas peatsele teejoomistseremooniale

Õpilased said aimu vene rahvakultuuri olulistest toimetustest, nähtustest ja tavadest, nt kuidas samovar üles panna, tutvuti ka tööriistadega. Enamusele oli uudiseks, et teejoomise traditsiooni kohaselt valatakse tee alustassile ja suhkrutükk pistetakse põske. Tüdrukud said demonstreerida kaunimustrilisi ja erksavärvilisi suurrätte ning harjutada patsipunumist. Vaadati ka hohloma stiilis tarbeesemeid ning räägiti matrjoškadest.

Kuuendate klasside õpilased, kes alles kirillitsa kallal pusivad, teisisõnu tähtede õppimisega vaeva näevad, külastasid Pärnu Vene Gümnaasiumi, et vene rahvusest eakaaslastega kohtuda ja osaleda ühistes tundides. Eesti keele tunni teemaks oli reisimine.

Õpilased töötasid paaris ja rühmas, üksteist abistades ja toetades.

Teine ühistund oli muusika, kus tutvustati vene rahvapille. Õpilased said puulusikatega musitseerida ja vene rahvalaulu laulda.

Pakkusime võõrustajatele ka külakosti: kõva laulumehena tuntud Jaan Marten Pukk mängis seekord suupilli ning Samanta Mihhailova ja Artur Konontšuk lugesid Sergei Mihhalkovi lasteluulet.

Koostöö sujus mõlemas tunnis ladusalt.

Nii lepitigi kokku, et järgmine kohtumine saab toimuma novembris meie koolis.