Veebruaris tähistati Eesti Vabariigi jaoks olulist pidupäeva.  Möödus 95 aastat päevast, mil kuulutati välja omariiklus. Kuigi iseseisvuspäeva peetakse 24.veebruaril, otsustati Päinurmes kodumaa sünnipäeva tähistada 15.veebruaril pärandkultuuri tutvustava päevana. Päinurme külaraamatukogus asetleidnud sündmusele oli kogunenud kenake hulk kultuuriloost huvitatud inimesi, et üheskoos meenutada siinset minevikulugu. Ettekandega pärandkultuurist ning temaatiliste videofilmidega esines Ründo Mülts. Samuti oli vőimalus sirvida vana külaelu kajastavaid kroonikaalbumeid ning tutvuda raamatukogu ning koduloomuuseumi poolt ettevalmistatud näitusega Järvamaaga seotud trükistest. Lisaks eelmainitule avati iseseisvuspäeva puhul külaraamatukogus rändnäitus poliitiku ja riigitegelase August Jürima elust ja tegevusest. Viimasega on vőimalus kohapeal tutvuda märtsi lőpuni. Pärimuspäev lőppes ühises teelauas meenutuste, mőistatuste ning hubase meeleolu saatel. Pärandkultuuripäev sai teoks Päinurme külaraamatukogu, koduloomuuseumi ja külaseltsi organiseerimisel.

Talveaja kőige lőbusama ning traditsioonilisema rahvakalendri tähtpäeva ehk vastlapäeva otsustati Päinurmes tähistada 16.veebruaril. Külakeskuses asuvale kelgumäele oli kogunenud nii suuri kui väikeseid elanikke, et üheskoos veeta meele-olukas talvepäev. Kirjutamata tava kohaselt sai vastlapäev alguse ühise liulaskmisega, mille raames püüdis igaüks teha kőik selleks, et saada pikem kelgusőit. Kasutuses olid nii liulauad, salvokad kui ka moodsad roolidega kelgud. Kőige silmatorkavama sőiduvahendiga esines Pirgit Vors, kes oma tillukeste järglastega olid igati tublid vastlapäevalised. Vőistukelgutamise lőppedes ootasid kohaletulnuid katsumused lumes sumpamise ning vildi heitmise näol. Lisaks meisterdati külaseltsi esinaise Lea Traksi eestvőttel őlgedest nukk „metsik", mille külge kőik vastlalised said paelte näol siduda enda halvad mőtted ning pahad soovid. Seejärel süüdati nukk vanarahva traditsioonide kohaselt pőlema ning üheskoos jälgiti kurjade mőtete kadumist. Väliste vőistluste lőppedes pakuti Päinurme päevakeskuses kohaletulnutele hernesuppi, teed ning vastlakukleid. Maitsva kőhutäie ettevalmistamise eest hoolitses Merike Paio.

Kehakinnitamise järel oli pidulistel vőimalus osaleda tubastes mängudes. Neist kőige kaasahaaravam oli kodukootud Kuldvillak. Selle raames pidid kaks konkureerivat meeskonda oma teadmisi proovile panema eesti muusikas. Päinurme külaseltsi poolt organiseeritud vastlatrall lőppes tublimate osaliste autasustamisega ning kőikide kohaletulnute meelespidamisega väikese maiusega.

Kokkuvőtvalt vőib tődeda, et talve viimane kuu möödus Päinurmes taaskord ettevőtlikult ning pärimuskultuurist kantuna.