1995.a. tegevust alustanud asutust juhtis Mare Põderson. Esimesel aastal teostati hoones valla ja sotsiaalministeeriumi vahenditega kapitaalremont ja samaaegselt jätkati hooldusteenuse osutamist. Hoolekandeasutuses oli algselt tööl 5 inimest- juhataja, neli sotsiaalhooldustöötajat. Jaanuaris tegevust alustanud majas ei olnud ööpäevaringset hooldusvalvet, see tähendab, et kliendid pidid öösel iseseisvalt hakkama saama. Sotsiaalhooldustöötajatest kaks töötajat tegelesid klientide toitlustamisega ja nädalavahetustel osutasid lisaks ka hooldusteenust.

Hommikuti tööle minnes ei teadnud siis ette arvata, mida kliendid on öösel korda saatnud. Juhtus sedagi, et möni klient oli öösel oma toas ümberkorraldusi teinud ja lillepotid paiknesid tagurpidikeeratuna laua all ja tööde teostaja puhkas sealsamas kõrval oma tööväsimust välja. Ju siis oli öösel tegeldud raskete taimekasvatustöödega!

Seoses ööpäevaringse hooldusteenuse osutamise vajaduse suurenemisega 1995. aasta teises pooles kehtestati hoones ööpäevaringne hooldusvalve ja suurendati ka töötajate arvu ning alustati ka hooldustöötajate koolitustega. Hooldustöötajate töökohustuste hulka kuulus klientide hooldamine, pesu pesemine ja triikimine, ahjude kütmine koos puude toomisega, ruumide ja territooriumi korrashoid. Praegu hooldutööd tehes ei kujuta küll ette olukorda, kui ei oleks võimalik kasutada uriini-ja roojapidamatusega klientide puhul ühekordseid mähkmeid ja puhastusvahendeid. Algaastatel tuli aga hakkama saada ilma nendeta. Kujutage siis ise ette, millised olid pestava pesu kuhilad ja kõik need vajasid öövalves oleva hooldustöötaja poolt pesemist ja triikimist.

Hoolekandeasutuse tegutsemise algaastatel ei olnud kehtestatud nii kõrgeid sanitaarnõudeid toidu valistamisel ja toitu valmistamiseks kasutati omavalmistatud mahlasid (aurutati päeval kokkade ja öösel hooldustöötajate poolt), kapsas hapendati ise, kurgid osaliselt kasvatati ise, aga ka osteti juurde ja tehti talvevarudeks. Sügiseti, kui õunu oli rohkesti, keedeti ka talveks õunamoosi, mida oli hea öövalves oleva hooldustöötaja poolt keedetud hommikusöögipudru peale panna. Töödest majas puudust ei olnud. Praegu tundub uskumatu, et kõige sellega hakkama saadi, sest olid ju töövahendidki praegustest ikka hulka algelisemad, aga kliendid said hooldatud ja olid rahul, samuti tegid hooldajad oma tööd ja ei kurtnud, et raske oleks. Ju ei osatud siis paremaid tingimusi tahtagi!

Meenub ühe ehitustöölisest maalri arvamus ajast kui hoones kapitaalremonti teostati, kus ta väitis, et tema ei oleks küll suuteline ja ei teeks ka sellist hooldustööd isegi kahekordse palga eest. Kõik inimesed ei olegi võimelised seda tänuväärset tööd tegema.

2000. aastast alates kuulub Paistu Sotsiaal-ja Tervisekeskuse juhtimine peaspetsialisti sotsiaaltöö alal tööülesannete hulka. Aastatel 2000-2003 oli Paistu vallas peaspetsialistiks sotsiaaltöö alal Anne Kits, 2003-2005 Margit Kürsa, 2006-2008 Reet Asmer, 2008.aasta lõpust alates kuni oktoobrini 2011 Sirli Toom, alates käesoleva aasta oktoobrist uuesti Reet Asmer.

2005. aastast on kohalikele omavalituste ülesandeks ka hooldaja määramine täisealisele teovõimelisele isikule. Töömahu suurenemine tõi endaga kaasa ka vajaduse luua Paistu Sotsiaal-ja Tervisekeskuse juurde vanem hooldustöötaja ametikoht. Vastavalt ametijuhendile korraldab vanem hooldustöötaja Paistu STK tegevust ja viib läbi ka valla territooriumil elavate Paistu valla elanike registrisse kantud erivajadustega täiskasvanute abivajaduse hindamised, korraldab vastavalt abivajadusele hooldajate määramise ja kontrollib osutatava teenuse toimimist.

2011..aastal on hoolekandeasutuses kinnitatud töökohtade koosseis järgmine:

vanem hooldustöötaja 1,0 ametikoht, hooldustöötaja 5,0 ametikohta, kokk 2,0 ametikohta, kütja-majahoidja 0,5 ametikohta.

2011. aastal on võimalik osutada Paistu Sotsiaalja Tervisekeskus ööpäevaringset hooldusteenust kuni 21 kliendile. Hoolduskoha maksumus alates 01.03.2010. a. on 449,64 eurot kalendrikuus. Valla hallatava ettevõtte eesmärgiks ei ole kasumi tootmine, vaid kvaliteetse hooldusteenuse osutamine piirkonna elanikele. Paistu Sotsiaal- ja Tervisekeskuses tehtavad kulutused on reguleeritud Paistu Vallavalitsuse poolt kehtestatud eelarvetega.

Kohamaks Paistu STK-s tagab kliendile täishoolduse, mis hõlmab toitlustamise, hoolduse ja ka vajadusel mähkmete, ravimite ja abivahendite muretsemise ja tasumise kohamaksu arvelt. Kohamaksu katteks tasub inimene ise vähemalt 85% oma pensionist ja puudega täiskasvanu toetusest 100%. Puudujääva osa kohamaksust on kohustatud maksma seadusjärgsed ülalpidajad või nende puudumisel omavalitsus.

Paistu STK-s osutatakse igale kliendile individuaalvajadustest lähtuvat hooldust. Kõik klientide käsutuses olevad ruumid asuvad esimesel korrusel, tagatud ka liikumine ratastooliga. Hoone tagumises küljes asub park suurte puudega ja muruväljak. Hoones on ahiküte ja see tagab ka võimaluse suvel vajadusel ruume kütta.

Hoone seisukord on rahuldav, kuid ei vasta hoolekande korraldamiseks seatud nõuetele. Pinda on 7,5 m2 hooldatava kohta, olemasolevates tingimustes ei ole võimalik arendada eakate ja puuetega inimeste päevahoidu, toetatud elamise teenust ning korraldada keskuse baasil koduhooldust. Arvestades olukorda, ei vasta olemasolev hoone nõuetele, kus oleks võimalik klientide teenindamisel lähtuda Töötervishoiu seadusest tulenevatest õigusaktidest. Kuna hoone kuulub EELK Paistu Maarja Kogudusele, tuleb arvestada rendilepingu kehtivusega kuni 2012. aasta lõpuni. Paistu valla terviseprofiilis ja tegevuskavas 2010-2015 on planeeritud 2012 aastaks sotsiaalkeskuse ehitamine, kus luuakse pinnad toetatud elamiseks abivajajatele, päevakeskus teenuste pakkumiseks riskigruppidele, rakendatakse sotsiaalteenuseid, korraldatakse koduhooldust.

Paistu Sotsiaal-ja Tervisekeskuses on hooldusteenust osutatud 17 aastat. Asutuse algusest peale on asutuses töötanud Malle Salujärv, Merike Tsilke ja Tiina Viira. 13 aastat on töötanud Liina Janson ja Els Kotova. Hetkel jätkub hooldusteenuse osutamine täies mahus ja tahaks tänada töötajaid, kes teevad seda tänuväärset tööd hinge ja südamega. Jätkugu teil ikka kannatlikkust ja südamesoojust, jõudu ja eelkõige tahtmist teisi aidata. Klientidele sooviks, et me koos, ühise perena, suudaksime teile tagada vajaliku hoolduse ja luua kodulähedased tingimused elamiseks. Ilusat rahulikku jõuluaega kõigile!