Viljandi maavanem Lembit Kruuse hinnangul on suurepärane, et ka Paistu vald oma otsuse tegi. „Ilmselgelt on Viljandi piirkonnas tekkimas tugev ja võimekas omavalitsus. Näen selles uut suurt arenguvõimalust Viljandi kui maakonna peamise tõmbekeskuse suunal. Tugev tõmbekeskuste areng annab võimaluse inimestel koonduda nende ümber ning saada ühest kohast kõik vajalikud teenused. Usun, et ka Pärsti ja Saarepeedi  valdadest tulevad positiivsed otsused. Just sellise hea koostööga on võimalik maakonda kui tervikut arendada," sõnas Kruuse.

„Et nelja Viljandi linna ümbritseva valla liitumine toimuks, peavad kõik asjaomased vallavolikogud ühinemislepingu kinnitama," ütles Viiratsi vallavolikogu esimees Kaupo Kase. Paistu, Pärsti ja Saarepeedi vallavolikogude otsused antud küsimuses saavad teatavaks 2012. aasta novembrikuu jooksul.

Kaks ja pool aasta tagasi, 2010. aasta 30. aprillil tegi Viiratsi vallavolikogu Pärsti vallale, Paistu vallale ja Saarepeedi vallale ettepaneku alustada läbirääkimisi Viljandi valla moodustamiseks. Ettepanekule vastasid kõik volikogud, et nad on nõus läbirääkimisi alustama.

Volikogude koostöös moodustati ühinemiskomisjon, kelle ülesandeks oli välja töötada ühinemisleping. Ühinemiskomisjoni kuulub volikogude otsustega iga valla juhtorganitest kolm liiget. Samuti moodustati kuus alakomisjoni: juhtimiskomisjon, hariduskomisjon, sotsiaal- ja tervishoiukomisjon, majanduskomisjon, kultuuri- ja spordikomisjon ning kodanikuühiskonna ümarlaud. Kokku on praeguseks komisjonide tööst osa võtnud enam kui 60 kohalikku inimest ning lisaks mitme eriala spetsialistid mujalt Eestist.