Kõneleb Pala vallavolikogu esimees Ene Toom. Foto: Allar Kikas

Kõneleb Pala vallavolikogu esimees Ene Toom. Foto: Allar Kikas

Jõgeva maavanem Viktor Svjatõšev tõstis esile Pala valla elanike algatusvõimet, nutikust ja teotahet. Ta tuletas hea sõnaga meelde äsjast ringsõitu Pala vallas, kus kohtuti ettevõtlike inimestega omavalitsuse erinevates paikades. Riigikogu liige Aivar Kokk toonitas oma tervituses ka Pala valla arvestatavat osa kogu Eesti ja Jõgevamaa spordielus: „Ajal, mil töötasin maavanemana, sõlmisime siin koostöölepingu Eesti Olümpiakomiteega, mis oli eelduseks Jõgevamaa edukamate treenerite töö toetamisele olümpiakomitee vahenditest."

Pala vallas on igati südamlikud ja sõbralikud inimesed. Küllap peetakse siin lugu ka vallajuhtidest ja tajuda võib tugevat ühtekuuluvustunnet. Viimast tõestab ka asjaolu, et juubelipeole oli piisavalt palju inimesi tulnud," ütles Alatskivi vallavanem Ando Tõrva, kes ise on pärit Pala vallast Assikverest.

Vara vallavanem Väino Kivirüüt märkis, et Pala vallas on tehtud märkimisväärseid investeeringuid just hariduselu ja spordi edendamiseks. „Meie valla inimesed kohtuvad Pala rahvaga erinevatel kultuuri- ja spordisündmustel. Siinsete vallajuhtide üheks positiivseks omaduseks on konkreetsus ja sõnapidamine," ütles ta.

„Positiivne on kaasa elada Pala valla järjepidevale arengule ja sellele, et unistused varem või hiljem teostuvad. Ühe näitena tõestavad seda ökopaisjärve ehitustööd," lausus tollane Tabivere vallavolikogu esimees Kalev Kurs, kes perioodil 2000-2007 oli Pala vallavanem.

Tabivere vallast tõid tervitusi vallavolikogu esimees Kalev Kurs, kes 2000-2007 oli Pala vallavanem ja vallasekretär Endla Suvi. Foto: Allar Kikas

Tabivere vallast tõid tervitusi vallavolikogu esimees Kalev Kurs, kes 2000-2007 oli Pala vallavanem ja vallasekretär Endla Suvi. Foto: Allar Kikas

Jõgevamaa koostöökoja juhatuse esimehena märkis Kurs, et Pala kandi inimesed on iga taotlusvooruga saanud järjest agaramateks ja võimekamateks projektide kirjutajateks.

Kasepää vallavanem Jüri Vooder ütles et väike omavalitusena on Pala vallas piisavalt palju ettevõtteid, mistõttu mitmedki kohalikud inimesed saavad tööd koduvallas. Voores tuli Palale juubelipeole otse oma koduvalla sünnipäevalt, sest 1992 . 30. aprillil sai omavalitsusliku staatuse ka Kasepää vald.

Pala valla inimeste isamaalist hoiakut ja aktiivsust kaitseliitlaste, naiskodukaitsjate, kodutütarde ja noorkotkastena rõhutas oma kõnes Kaitseliidu Tartu Maleva pealik Janno Rosenberg. Rahvusvahelist kaalu juubelipeole andis Ameerika Ühendriikide Eesti suursaatkonna protokollinõunik Laine Lembavere osalemine. „Pala valda teatakse meie diplomaatilises esinduses hästi. Seda paika iseloomustavad kaunis loodus, kodupaika armastavad inimesed, töötuks ja julge pealehakkamine, edumeelsed vallajuhid," ütles ta.

Kontsert-aktuse lavastas ja sidus oma poeetilise sõnaseadega tervikuks Pala valla kultuurijuht Margit Soieva, kes mitmenda põlvkonna Pala naine. Muide kakskümmend aastat tagasi oli Margit vastutusrikkal tööl tollases Nõva põllumajandusfirmas, mille juhataja Jozsef Weinrauchi initsiatiivil võeti esimesena Jõgevamaal ja suuresti ka kogu Eestis kasutusele rullisilo valmistamise tehnoloogia.

Kui kontsert-aktus lõppenud, mindi Pala kultuurimaja ja kooli vahelisele haljasalale õunapuud kui 2012 Aasta Puud istutama. Pühalik toiming oli usaldatud Pala valla aukodanikele Julia Raudmäele, Sulev Ottsonile, Helgi Sulustele, Malle Weinauchile, Eha Veskimetsale, Eevi Treialile, Mare Nõmmele, Silvia Huononenile ja Eha Uusenile

Pala valla sünnipäevavaroaks oli vardal küpsetatud sealiha, mille valmistasid oma ala meistrid Raivo Saar ja Ivar Veider.

Pala valla aukodanikud: esimene vallavanem Sulev Ottson ja külaelu edendaja Mare Nõmm vallavanem Jozsef  Weirauchiga õunapuud istutamas. Foto: Allar Kikas

Pala valla aukodanikud: esimene vallavanem Sulev Ottson ja külaelu edendaja Mare Nõmm vallavanem Jozsef  Weirauchiga õunapuud istutamas. Foto: Allar Kikas