Villachis toimub riigi suurim ja pikaajalisem rahvakultuurifestival, mis on ühtlasi ka väga suur õllefestival ja kestab terve nädala. Väliskülalisi oodatakse viimaseks paariks päevaks, et nad kindlasti saaksid osaleda ka suures rongkäigus, kus marsib keskmiselt 4000 inimest. Festivalilinn Villach ise on vana, 13. sajandi algupoolest ja Villachi Kirchtag toimus esmakordselt 1936. aasta augustis. Ainult rasketel sõjaaegsetel ja -järgsetel aastatel 1940-1947 festivali ei peetud ja alates 1948-ndast ei ole ühtegi aastat vahele jäänud. Tavaliselt käib nädalaga festivalil umbes 300 000 külastajat. Väliskülalistest pääsevad sinna vaid mõned grupid, kuid tänu Europeade komitee heale tööle on eestlasi kutsutud kolmel aastal järjest.

Bussigruppi nimetusega AUS 14 kuulus naisrühm VIRVERING Tamsalust, Tantsuseltsi TARAPITA kaks rühma, lauljad Pandivere kammerkoorist ja selleks reisiks kokkutulnud pillirühm ning veidi fänne - kokku 45 inimest.

Meil oli vaja teha viis esinemist - 10-minutilisest kuni tunnise kavani ja osaleda rongkäigus. Esineda tuli pealaval, väiksel jõelaval ja kiriku kõrval tänavaplatsil, kuid igal pool jagus meile hulganisti pealtvaatajaid. Eks me pakkusime oma kaunite villaste rahvariietega 35 kraadises kuumuses reipalt esinedes eksootilist vaatepilti! Meie kava kiitsid nii kohalikud, kui ka kaasas olnud Europeade komitee esimees. Kiitused SULLE, graatsiline tantsunaine, tugev tantsumees, lustiline laulja ja väsimatu pillimängija!

Et bussireis ei oleks liiga tüütav, saime osaleda erinevatel ekskursioonidel. Külastasime Wieliczka soolakaevandust, Stadleri veinimõisa, Postojna koopaid, Gerlitzenis mägede suusa- ja matkaradu, Shönbrunni lossi, jalutasime Varssavi, Ljubljana ja Viini vanalinnas, suplesime maalilises Bledi järves ning nautisime kolm päeva toreda festivalilinna Villachi külalislahkust.

Tantsuselts Tarapita tänab Eesti Europeade Komiteed, Eesti Kultuurkapitali, Väike-Maarja Vallavalitsust, Pandivere Kammerkoori, pillimehi ja nende juhendajat Marju Metsmani.