On paraja tuulega sombune juulilõpu päev. "Juhime ikka jahte nagu autotki. Mööda tuleb sõita paremalt poolt," hüüab kommodoor Valdeko Säre mikrofoni poistele.

Leian paatidest üles Unipiha kooli lapsed Katriini, Laura, Triinu, Janno ja Aule.

"Mis võib vanale mehele veel suuremat rõõmu teha, kui näed, kuidas need poisid-tüdrukud purjetavad. Alustasin purjetamisega tegelemist juba 1953. aastal. Vahetasin selle võidusõidu-jalgratta vastu välja.
Palju kordi olen tulnud Eesti meistriks, võisteldud on ka endise NSVL tasandil. Treeneritööd olen teinud 1960.aastast," jutustab kommodoor endast.

Vaatan seda sportlikku vanahärrat ning tunnen pisikest kadedust. Ta on saanud teha teoks oma unistuse: ehitada Pangodi järve äärde jahtide jaoks paadikuur ning randumissild.

"Ligi 300 000 krooni kulus ehitamiseks ära. Suur-suur aitäh toetuse eest PRIA-le, Kambja vallavalitsusele eesotsas vallavanem Ivar Tedremaga ning Unipiha kooli õpetajatele, kes sellest ideest innukalt kinni haarasid," ütleb jutuajamise lõpul Valdeko Säre.

Tõstab siis ruupori suule ja hüüab: "Lõunavaheaeg! Kinnitame pisut keha ning jätkame treeningut pärast seda!"

Jahtklubi ootab kõiki Kambja valla lapsi purjetama. Lastel vanuses 8 kuni 15 aastat on võimalus treenida ja võistelda Optimist-klassi svertpaatidel. Kuueteistaastastele ja vanematele on kasutamiseks Lutš- ja Lutš 2-klassi svertpaadid ja purjelauad. Treeningkohad on Pangodi järv, Saadjärv, Võrtsjärv, Peipsi järv ja teised veekogud. Treeningud leiavad aset nädalavahetustel ning vastavalt rühmade treeningplaanidele. Purjetajad osalevad klubisisestel, vabariiklikel ja rahvusvahelistel võistlustel. Klubi aitab soovijatel leida võimalusi osaleda avamerepurjetamises.

Kontakti saab võtta treener (kommodoor) Valdeko Särega aadressil www.merikotkas.ee või telefonil 510 5021.

"Kõik treeningud on tasuta," rõhutab Valdeko Säre eraldi. "Tartu linn toetab selleks meid."

3. augusti seisuga osaleb jahtklubi "Merikotkas" Optimistide klassi purjetreeningutes kaheksa Unipiha kooli last.