Ruumide sisustamiseks oli lasteaia rajamise ühe eestvõtja ja lapsevanema Pille Sõrmuse sõnul plaanitud septembri esimene nädal. Ikka koos laste ja vanematega, et kõik saaksid sõna sekka öelda.

Hulk aega otsis MTÜ Terve Pere Selts lasteaiaruume Võrust, kuni lõpuks leidis õdusa paiga Võru külje all Parksepas, just laste jaoks ehitatud majas. Omaette vedamine on seegi, et maja jagatakse Parksepa lasteaiaga, mis toetub oma töös kuulsa Eesti kooliuuendaja Johannes Käisi mõtetele. Rudolf Steineri (Waldorf ) ja Käisi pedagoogikal on aga suur ühisosa: tähtsal kohal on mõlemal puhul isekogemise võimaluste mitmekesistamine, looduses liikumine ning sel moel maailma ja iseenda tundmaõppimine.

Pille Sõrmus lisas, et hea on olnud Parksepa tulla, sest ka Võru valla juhid on uue lasteaia püüdluste suhtes toetavad. Remondirahaks andis seemne kevadel korraldatud heategevuskontsert, lisa on tulnud Võru vallalt.

Abi on saadud ka Võru linnalt, sest üle poole lastest on Võru kodanikud. Ja väike pole lasteaia sisseseadmisel olnud lastevanemate panus: koos on mütatud terve suvi, kaasas oma tööriistad ja vajalikud materjalid.

„Toetajaid on olnud veel. Oleme väga tänulikud meie pangakontole tehtud annetuste üle. On neid, keda Waldorfi lasteaed otseselt ei puuduta või kes mingil põhjusel oma lapsi sinna ei too, aga toetada on nad meid tahtnud. Mõnigi on käinud lihtsalt abiks tööd tegemas või andnud vajalikke materjale.

Selle põhjal tundub, et alternatiivsest haridusest peetakse lugu," lausus Pille Sõrmus.

Meeskonnatöö oma laste heaks „Kõik vanemad on teadvustanud, mida me teeme. Kogu see koostegemine ja koosolemine on olnud meile väga arendav - tõeline meeskonnatöö praktika. Välja on tulnud meie nõrgad ja tugevad küljed. Oleme õppinud ise vastutust võtma," lausus Pille Sõrmus nüüd kooliaasta hakul, kui oli jäänud ainult üle koera saba astuda.

Ühistöö aga ei katke: ka kõik mänguasjad ja muud tarvikud valmivad Waldorfi lasteaias vanemate, õpetajate ja laste loominguna. Miks? Aga sellepärast, et nii saab toetuda looduslikele materjalidele.

 „Meie mänguasjad on vähe viimistletud. Nii jääb lapse fantaasiale rohkem ruumi ja ta on ka maailmaga tihedamas kontaktis. Õpib ise looma maailma asju ja oma elu. Keegi ei tee midagi ette," avas Heli Kudu üht Waldorfi pedagoogika ideed. Heli Kudul on hulgaliselt kogemusi Põlva maakonnas Rosmal tegutsevast Johannese koolist ja lasteaiast, mille sünni juures ta on olnud.

Nüüd jätkab ta aga Parksepas Waldorfi lasteaia Terve Pere Aed juhataja-mentorina. Pille Sõrmus ei varjanudki, et see on värskele lasteaiale nii uhkuse- kui ka auasi. Ka teine lasteaiaõpetaja Ene Kivi on aasta Rosmal praktikat saanud.

Tahaks teisiti Vastses Võrumaa Waldorfi lasteaias on praegu kirjas 17 last kokku kuuest omavalitsusest. Kohti on 18 jaoks, nii et kellele Steineri ideed südamelähedased, sel tasub veel lasteaia uksele koputada. Vastu võetakse lapsi alates kolmandast eluaastast.

Reformpedagoogikal on ikka olnud vastaseid, aga ka omajagu poolehoidjaid. Eveli Misnik kolis perega hiljuti Kanepi vallast Võru valda - üheks põhjuseks just uksed avav Waldorfi lasteaed.

 „Midagi peaks olema teisiti, et kasvaks terve psüühikaga laps ja edaspidi täiskasvanu," põhjendas ta oma valikut ja lisas, et tunneb end uues elukohas tõesti koduselt. Koos laste tuleviku sättimisega on ta saanud veel midagi - leidnud mõttekaaslased.

Terve Pere Aia lasteaia pidaja nimelt ongi lastevanemate loodud MTÜ. Et tegu on eralasteaiaga, siis on õppemaks suurem kui Võru valla lasteaedades, täiesti võrreldav aga Võru linnas küsitava lasteaiatasuga.

Pille Sõrmuse sõnul uuritakse palju, kas Võrumaale Waldorfi kool ka tuleb. „See oleneb vanematest. Kui vanemad tahavad, siis tuleb," kõlas diplomaatlik vastus.