Valga piirkonna keskkonna keskuse juhataja Riho Karu sõnul on vee kvaliteet hea. "Viimaste aastate jooksul ei ole ammu nii häid proove näinud," kinnitas Karu.

Ametlik suplusperiood Pedeli jõel algas 1. juunist ning kestab 31. augustini. Rannaalal on rannavalve tööl kell 11-20.

Pedeli jõgi reostus mullu juuli lõpus pärast seda, kui Läti avas kahe riigi territooriumil voolava jõe tammi, põhjendades seda Valga-Valka infrastruktuuride ühisprojektiga.

Tammi avamise tõttu pääsesid paisude taga olev muda ja setted allavoolu Eesti territooriumile. Eesti võttis pärast paisude avamist Pedelist mikrobioloogilise reostuse proovid, mis näitasid piirnormide suurt ületamist mitmes kohas.

Mullu augustis saatis keskkonnaminister Jaanus Tamkivi Läti kolleegile Raimond Vejonisele kirja, milles palus juhtunu kohta selgitust. Läti minister teatas vastuseks, et tegemist oli kohaliku projektiga, mille puhul ei pidanud Läti vajalikuks Eesti keskkonnaministeeriumi toimuvast teavitada.

Valka linnavalitsuse täitevdirektor Guntis Baskis kinnitas omakorda, et paisude taga oleva muda ja setete hulgas ei olnud tööstuslikku reostust. Jõe kaldal ei olnud tööstusettevõtteid, vaid ainult eramajad ja seega sai jõkke voolata vaid nende reovesi, teatas ta.