On see üleüldise kliimasoojenemise tulemus või toob varajase kevade meile Brüsselist

Võit väikses lahingus ei tähenda veel sõja võitu

Nii võib iseloomustada 13. veebruari hommikul Rägavere vallavolikogus toimunut. Istungi algus vallavanema väikeses kabinetis oli algselt halenaljakas, kuid pingete eskaleerudes ja hapniku puuduses muutus olukord äärmiselt pinevaks ja kippus kontrolli alt väljuma. Milleks seda tsirkust ja palagani vaja oli, kui volikogu esimehe sõnul oli neil otsus tehtud juba 19. detsembri istungiks. Või oli hoopis teisiti? Oli vaja VKG-le tõestada, et me võitlesime viimse veretilgani, aga näe, rahvas on rumal ja ei saa aru, mis neile hea ja kasulik! See on minu isiklik arvamus. Tänu Rägavere vallarahva aktiivsusele ja oma mure väljendamisele sunniti osa volikogu liikmeid oma meelt muutma ja rahva häält kuulama. Rahva ükskõiksuse ja passiivsuse korral oleks häältega viis nelja vastu otsustatud läbirääkimiste kasuks. See tulemus oleks loonud suured ootused ja lootused uuringute alustamiseks ja täiendavate puurimiste teostamiseks. Positiivne otsus VKG-le oleks sillutanud tee keskkonnaministeeriumi peaukseni, kuhu tuleb esitada uuringuloa ametlik taotlus. Vaatamata keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannuse korduvatele väljaütlemistele fosforiidiküsimuses ei ole seda tehtud valitsuse ega riigikogu tasandil. Me ei tea, kes on järgmine keskkonnaminister 2015. aasta kevadel, millised on tema seisukohad ja arvamised. Ta ei ole seotud oma eelkäija ütlemistega.

Ainus selge ja konkreetne lahendus oleks Vabariigi Valitsuse otsusega muuta määrust ja arvata üleriigilise tähtsusega maardlate nimistust välja Aseri, Rakvere, Toolse ja Tsitre fosforiidimaardlad.

Selle otsusega saaks punkti panna teisele fosforiidisõjale, pärandades teema meie järgnevatele põlvkondadele. Ehk on teadus siis oluliselt edasi arenenud või väärtustatakse rohkem puhast elukeskkonda.

Üheksa korda mõõda ...

12. märtsil kell 15 toimub Kunda klubis kohtumine regionaalminister Siim-Valmar Kiisleriga ning teiste ministeeriumide esindajatega. Sissepääs üritusele on vaba ja kõik on oodatud. Minister tutvustab omavalitsusreformi seaduseelnõu, mis on praegu ministeeriumide kooskõlastusringil. Eelnõus on selgesõnaliselt öeldud, et Sõmeru vald jagatakse Rakvere linna, Mere ja Viru-Jaagupi valla vahel kolmeks. Uhtna naisseltsinguga kohtudes väitis maavanem, et tema kirjutatud juttu ja joonistatud kaarti ei maksa väga tõsiselt võtta, kuid tänaseks on see vormitud seaduse eelnõuks. Keda uskuda, keda mitte?

Kundas tuleb jutuks ka gümnaasiumide reformimise teema. Mõistetav on hariduselu ümberkorraldamise vajadus laste arvu vähenemise tõttu. Mõistmatuks jääb uute riigigümnaasiumide ehitamise idee ja vajalikkus. Meil on korda tehtud koolihooned, mis rahuldavad õpilaste vajadusi, kuid ikka ehitame uusi karpe juurde. Õpetajate palgarahaga on kitsas, kuid investeeringutega ei koonerdata.

Sotsiaalministeerium tutvustab tõmbekeskustesse kavandatavaid perearstikeskusi. Idee kohaselt tuleks Rakveresse ehitada uus hoone ja soovitavalt Lõuna tänava haigla juurde. Tavamõistus ütleb, et otstarbekam oleks korda teha Tuleviku tänava polikliinik, kuhu mahuvad kõik perearstid ja mille asukoht on ideaalilähedane patsiendi suhtes.

Tahaks väga loota, et ellu jäävad ka teised keskused, kaasa arvatud hästi toimiv Sõmeru tervisekeskus.

Soovin kevadtuultelt värskendavat mõju ja päikeselt suurt soojust, mis paneks meie pead normaalselt mõtlema ja õigesti tegutsema. Kaunist kevadet!