Kuid meie jaoks algas aasta kultuuripärandi hoidjate ja -säilitajate tänamisega vabariigi aastapäeva aktusel põhikoolis, kuhu kutsusime paarkümmend valla usinat käsitöömeistrit, -õpetajat ja säästlikku kodutaastajat. Kuna aasta motoks oli „pärijata pole pärandit", siis peeti oluliseks, et just meie nooremad teaksid, kes vallas läbi aegade on pärimust edasi kandnud. Aasta jooksul toimus mitmeid toredaid pärimuskultuuri aastale pühendatud ettevõtmisi, mille eest tänan kõiki korraldajaid ja kaasalööjaid.

Maavanem õnnitles aga Kairi Kapitonovit ning tänas teda Viisu küla kultuurielu elavdamise eest. Viisu Rahvamajas toimus 2013.aasta aprillikuus Järvamaa lauluansamblite päev ja täna teame, et see sündmus saabki rahvamaja traditsiooniliseks ettevõtmiseks ka tulevikus.

Aasta mahukamaks ettevõtmiseks võib pidada vee- ja kanalisatsiooniprojekti elluviimist Roosna-Alliku vallakeskuses ja Viisu külas. Täna oleme rõõmsad puhta vee ja korrastatud haljasalade üle. Võitlesime Nooruse tänavale välja tervet teed katva uue asfaltkatte. Kuigi projekti eluuviimisega kaasneb teenuste hinnatõus, on siiski kvaliteetne vesi meie elus väga oluline igapäevavajadus.

Maikuus taaselustasime väikeste vallakodanike sünni väärtustamiseks hõbelusikapeao traditsiooni.

Esimesel korral andsime lusika üle üheksale väikesele poisile ja tüdrukule. Järgmine pidu toimub taas tuleval aastal emadepäeva paiku. Viisu küla oli külaliikumise Kodukant „Aasta küla 2013" nominent. Selle raames toimunud sündmused tõid külla palju tuntud külalisi ja endisi elanikke. Viisu küla elukeskkond on mõne aasta jooksul elluviidud projektitööde ja külarahva kaasabil muudetud väga kauniks ning võimalusterikkaks.

Kuigi tiitel jäi seekord saamata võitsime ettevõtmisest siiski - meie saavutusi on märgatud ja tunnustatud.

Heameel on selle üle, et Sihtkapitali Õpihimuline Noor stipendiumiteks jagub jätkuvalt vahendeid ja seda tänu valla ettevõtjatele ning eriti Mati Pollile.Tänavu maksime 36-le õpilastele kokku 1740 eurot. Teisalt, on ka rõõm, et õpilased püüdlevad järjest kõrgemate tulemuste suunas ning on neid, kellele tunnustust jagada. Tihti võib ajalehtedest lugeda meie kooli õpilaste kõrgetest saavutustest konkurssidel, osalemisest vabariiklikel üritustel. Kõige suurejoonelisemaks kujunes Tiigrihüppe SA õpilaskonkursi peaauhinna võit 10 000 eurot. Tahan tänada nii õpilasi kui ka õpetajaid tehtud töö ja kõrge tunnustuse saavutamise eest!

Ainulaadne on ka põhikooli osalemine rahvusvahelises projektis „Eco- Kit", sest rakendusasutus Archimedes andmetel on vald ainus, kes taolises mahukas projektis kaasa lööb.

Meie valla kaks lasteaeda töötavad täistuuridel ja tuleb tunnistada, et isegi olemasolevatest kohtadest ei piisa kõikidele soovijatele. Lähiajal peame leidma võimalusi kohaarvu suurendamiseks. Lasteaiatöötajad väärivad eriti suurt tänu, sest nende inimeste leidlikkus ja ideed laste tegevuste rikastamiseks panevad alatasa üllatama.

Tänavune aasta jääb ajalukku Roosna-Alliku Noortekeskuse loomise tõttu. Noorte tegevusi, võimalusi ja vajadusi selgitati kvaliteedihindamise protsessi käigus, mis oli eeltööks keskuse loomisele. Meie valla noorsootöö on saanud hoo sisse ja Kätlin Merisalu juhib valdkonda täie pühendumisega.

Jääb vaid loota, et avanevad fondid võimaldavad edaspidi noortekeskuse ruumid välja ehitada ja seega rikastada noortetegevusi veelgi. Toredaks traditsiooniks on heakorrapreemijate väljaandmine, sest igal aastal on lisandunud neid majapidamisi, kus võib märgata uuenduslikke muutusi. Konkurss kindlasti innustab oma elukeskkonna eest järjest enam hoolitsema. Seetõttu peab vald konkurssi väga oluliseks.

Rõõmu teeb külaelanike aktiivne tegevus. MTÜ Allikaveed eestvedamisel valmisid mitmed objektid, sealhulgas sai selts endale kooskäimise ruumid ja lõplikult valmis tehisjärveäärne puhkeala.

Kaaruka küla projekt „talu nimega kivid" osutus väga eripalgeliseks. Viisu avatud tiikidele ehitati toredad sillad. Kõik külad võtsid aasta jooksul ette midagi põnevat ja endile omast.

Aastat jääb meenutama ka 1 euroste korterite müük Viisu küla kortermajas, mille ümber oli sagimist terve aasta, kuid projektile lõplikku hinnangut anda on siiski veel vara. Nimetatud tegevused on aasta säravaimad, kuid on ka muremõtteid.

Üheks neist on vähene vahendite nappus teedehoolduseks, sest riigipoolsed kärped ja talvise lumelükkamise kulud vähendavad võimalusi teede korrashoidmiseks. Hooldustööd, mis planeeritud on aga ressursimahukad.

Tänan kõiki vallakodanikke ja -ametnikke, külavanemaid ning töötajaid koostöö ning tehtu eest! Loodan, et järgnev aasta toob kaasa uusi mõtteid, väljakutseid ning koostöövõimalusi.