Kõige enam on vaja koolikohti Tallinna lõunaväravate all - Peetris, kus lapsi on Peetri alevikus, Järveküla, Assaku ja Rae külades rohkem kui kohti elukohajärgses koolis. Aastal 2013-2014 oleme suure osa probleemist õnneks küll lahendanud, sest juurde tuleb kooli juurdeehituse näol 214 koolikohta.

Lisaks avatakse sügisel renoveeritud Lagedi kool ja Jüris gümnaasiumiosa saab lähiaastatel laienduse. Kuid tänasel päeval see teadmine kogu probleemi ära ei lahenda, sest kohti on elanikkonna kasvu jätkumisel veel juurde vaja.

Rae vald on üks kiiremini arenevaid piirkondi Eestis, siin sünnib igas kuus keskmiselt 20 last. Kalendriaastas tähendab see terve lasteaiatäis ilmakodanikke, kes vajavad tulevikus nii lasteaiakohta kui ka koolikohta.

Eesti rahvastikuregistri järgi läheb 2018. aastal Rae vallas kooli 250 kuni 320 last, see on 10 kuni 13 klassikomplekti.

Mõistlik tee on korraldada ümber õppetöö

Vallavalitsuses on olnud arutluse all mitmeid varinate. Üks võimalus on teha koostööd Tallinna linnaga, mis tähendab, et üks osa Rae valla lapsi hakkab käima ühes Tallinna koolis. Kaalutud on ka vallasiseselt koolikohtade ümberjaotamist, mis tähendab õpilastele võimaluse pakkumist käia mõnes teises valla koolis. Kolmas võimalus on üle minna osaliselt kahele vahetusele, mis võimaldab kõigil lastel oma kodu lähedal koolis käia, kuid üks osa lastest alustab koolipäeva hiljem kui tavapäraselt oleme harjunud.

Õppetöö korraldamine kahes vahetuses on kõige valutum variant, sest sel juhul ei pea keegi õpilastest sõitma igapäevaselt kümneid kilomeetreid, et pääseda kooli ja tagasi. Oleme läbi viinud mitmeid nõupidamisi nii koolijuhtidega kui ka kooli hoolekogu esindajatega, et leida ressursse olukorra parandamiseks.