Laada ja kontserdiga tähistasime 380 aasta möödumist küla esmamainimisest. Nii suur arv oli üllatuseks enamikule külalistele, aga ilmselt ka paljudele peetrikatele endile.

Esimesed laadakauplejad saabusid Peetri parki juba varavalges. Kauplejaid oli Noarootsist Pärnuni, aga loomulikult ka naabervaldadest ja küladest ning hulgaliselt omaküla inimesi. „Uskumatu, et siin on nii ilus küla! Ja nii vana ka!" jagas oma siirast imetlust Läänemaalt kohale sõitnud meistrimees, kelle senised teadmised Peetrist piirdusid üleujutuse-teemaliste meediakajastustega.

Aga seekord ilmataat soosis Peetri küla - päike ja laadamelu tõi kokku hulgaliselt inimesi, kes päeva nautisid. Pargi keskel kerkis batuudilinnak, mis oli päeva lõpuni lapsi tihedalt täis. Laudadel oli aga head-paremat: ehedat suitsusinki ja mett, kartulit ja kõrvitsat, marju ja istikuid, imelist näputööd ja suisa kunstnikerdust ning veel tuhat ilusat asja. Sai rahulikult uurida ja valida, kaubelda ja juttu vesta. Värske suitsukala lõhn viis aga vägisi Peetri seltsi telgi juurde, kus sai endale ahjusooja suitsukala ja teadmise, et ostuga toetad küla järgmisi ettevõtmisi. Mõnu päevast tundsid nii kauplejad kui ostjad. Samal ajal toimus aga kõrvetavas päikeselõõsas kooli ees ka tõsine malesimultaan.

Et aga Peetri vanus meelest ei läheks ja ka külalistel silme ees seisaks, sai parki paigaldatud pirakas mälestuskivi, mille külge kinnitatakse plaat esmamainimise aastaarvuga: Peetri 1631. Kivi on aga lapsed juba omaks võtnud kui ühe parema ronimiskivi.

Õhtu hakul kogunes aga rahvas kelgumäele muusikat nautima. Kontserdi avasid Peetri kooli laululapsed, edasi võttis järje üle ansambel Megaherts. Rahvast meelitas kohale naaberküla mees Erich Krieger, kelle laulu saatel agaramad ka tantsutuurid üles võtsid. Õhtu lõpetas ansambel GroundHog Day ja uhke ilutulestik.

Suur tänu kõigile, kes toetasid nõu ja jõuga: Ruf Ilutulestikud, Hansaviimistluse OÜ, Kalevi kommivabrik, helkur.eu, Peetri kool, Rae vald, kaitseväe logistikakeskus, majaomanikud, kes aitasid elektrivarustusega ja logistikafirma DSV, kes tõid kohale lava, Peetri kooli laululapsed ja teised esinejad. Ja suur tänu Peetri elanikele, kes päeva imetoredaks tegid!