"Tere-tere," kuuldus ka kokkutulnute hulgast. Ei olnud see mitte esimene seda laadi koosviibimine, kokku said juba head tuttavad.

Kutsuda puuetega lapsed koos vanematega mõnda põnevasse paika, et üheskoos huvitavalt aega veeta, on valla kauaaegne traditsioon, millele pani aluse Tiia Spitsõn ligi kümme aastat tagasi. Tavaliselt kohtutakse aastas kaks korda, jõulude eel ja enne kooliaasta algust.

Koos on käidud miniloomaaias Ääsmäel Kuuristu talus, Lennusadamas, Tallinna loomaias, Energiakeskuses, Vääna külakojas, Eesti Vabaõhumuuseumis, Nukumuuseumis, sõbrapäeva on peetud Endla talus. Ikka on otsitud ja leitud koht, kus lastel oleks huvitav ja nad midagi uut õpiksid.

"Meie valla sotsiaal- ja tervishoiuosakond on puuetega laste elu sisukamaks muutmisel teinud ära väga suure töö. Olen jälginud neid lapsi ja nende rõõmudest-muredest osa saanud aastaid, sellepärast tean, mida sellised üritused täna siia tulnud lastele ja nende vanematele tähendavad.

Need kokkusaamised ühistel üritustel aitavad sotsialiseeruda, suhelda teistega, mis nende laste ja nende vanemate jaoks on eriti tähtis," kõneles vallavolikogu haridus-, kultuuri- ja sotsiaalkomisjoni esimees Marju Aolaid.

Ka volikogu esimees Helikar Õepa ja vallavanem Kaupo Rätsepp tänasid kokkutulnud.

Omapärane muuseum

"Minule meeldis miniloomaaias. Seal olid nii toredad kitsed, ponid olid ilusad. Sõbrapäeval Endla talus sai joonistada," meenutab Tiina Ploomipuu, kes on seekordsele üritusele tulnud koos isa ja emaga, möödunud põnevaid päevi koos kaaslastega. Tiina õpib Kosejõe kooli 9. klassis, osalenud on ta enamikel valla poolt korraldatud üritustel. Ka meeldib talle matkamas käia ja niisama looduses viibida.

Siis kutsub Miia-Milla- Manda muuseumi giid lapsed enda ümber, et neile natuke muuseumi põnevast ajaloost kõnelda.

Muuseumihoone valmis juba 1937. aastal ja oli mõeldud Kadrioru lastepargi peahooneks.

Sõjajärgsetel aastatel kasutati huvitava arhitektuuriga hoonet peamiselt spordirajatisena, kuni see 2009. aastal muuseumiks sai. Kohaks, kus mitmel viisil saab külastajaile näidata headuse mõju, õpetada austama loodust, tutvuda erinevate elukutsetega, aga ka lihtsalt mängida.

Päikese kujuga tort

Tiia Spitsõn: "Harku vallas on üle viiekümne erivajadusega lapse. Sotsiaal- ja tervishoiuosakond on loonud kontakti nende peredega, üritanud abistada peresid, kelle majanduslik olukord on raske või kes vajavad abi teenuse näol.

Ürituste korraldamine on selles suures töös ehk kõige väiksem, kuigi üks nähtavam osa. Paljudele peredele hüvitame tugiisiku teenuse, tasume invatranspordi, rehabilitatsiooniteenused.

Valla sotsiaaleelarvest kulub sotsiaalteenustele märkimisväärne osa ehk ligi 200 000 eurot, mis on ainult puuetega lastele- ja noortele.
Üle 25% moodustab sellest invatransport."

Perepäev lõppes meeleoluka suure päikesekujulise tordi söömisega.