Kodutütreks astusin 2005.aasta jaanuaris ning mind kutsus õpetaja Annika Tõnurist. Olin pikemalt mõtlemata nõus.

Mis on sinu esimesed mälestused?

Ma ei mäleta algusaastaid väga hästi, ma olin siis ju vaid 9 aastane, aga eks mul seal piisavalt tore oli, sest vahele ma ühtegi laagrit ei jätnud. Laagrid on oma sisult ja mõttelt siiamaani üsna sarnased, kuid nüüd olen ma suurem ja näen neid pisut teise pilguga.

Mida endast kodutütreks olemine kujutab ja milliseid kogemusi see Sulle on andnud?

Kodutütar olemine on kindlasti isamaa armastamine, kuna kodutütarde organisatsioon on läbi ja lõhki eesti asi, aga eks see nõua kõike, mida ühelt tütarlapselt oodatakse: ausust, hoolsust, hoolikust, abivalmidust jms. Kogemuste näol annab see minu arvates palju, kuna valdkonnad, mida läbitakse, on äärmiselt erinevad. Kõigile leidub midagi huvipakkuvat. Võibolla erinevalt teistest organisatsioonidest teeme me rohkem koostööd Kaitseliiduga, kuna oleme nende allorganisatsioon, mistõttu on meil ka sõjalist õpet tegevuste hulgas, kuid seda just parasjagu.

Milliseid üritusi korraldatakse?

Laagreid (nii sees kui ka väljas), koondusi, matku ja muidugi aasta n.ö. tippsündmuseks on kodutütarde aastapäev.

Kas oled ka ise mõnd üritust eest vedanud?

Ise päris eest vedanud veel ei ole, aga korraldada olen aidanud küll.

Kas aasta kodutütreks valimine tuli üllatusena?

Tegelikult on see selline üritus, kus kõik saavad vabatahtlikult osaleda, aga minu osavõtt tuli küll väga järsku - tiitli saamine samuti, kuigi eks lõpuks ma juba natuke lootsin ka - mulle tundus, et tegelikult see ei olegi nii võimatu.

Mida selline tiitel tähendab, mille eest see antakse?

Sellele tiitlile saavad kanditeerida tegelikult kõik kodutütred, kes on olnud organisatsiooni liikmed vähemalt kaks aastat, aga arvestatakse kohapeal täidetud ülesannete tulemusi ja ka kandidaadi varasemat panust organisatsiooni tegevusse.

Mida vahvat Haaslava kodutütred veel lähemas tulevikus plaanivad?

Eks Haaslava kodutütred tegutsevad vaikselt edasi nii nagu alati, aga meil on plaanis kevadvaheajal korraldada üks väike tantsu ja terviseteemaline laager ja kindlasti kutsuda uusi kodutütreid meie vahvatest töödesttegemistest osa saama.

Aga üle-eestiliselt?

Jaanuaris on kodutütarde aastapäev ja sel jaanuaril tähistame oma 80ndat juubelit, mis muudab selle kuu veel eriti eriliseks ja oluliseks. Tavade kohaselt tähistatakse seda piduliku aktusega Kaiteväe Ühendatud Õpeasutuste aulas.

Kas plaanid tulevikus ka Kaitseliitu astuda?

Olen ka sellele mõelnud, kuid Kaitseliidu kõrval on võimalus ka naiskodukaitsesse asutada, nii et mõtlemisainet on.

On sul Haaslava valla rahvale mõni ilus jõulusoov?

Mina soovin kõigile lumiseid ja rahulikke pühi - loodan, et vähemalt pühadeks võtame kõik aja maha ning naudime oma lähedaste seltsi.
______________________________

Õpetaja Annika Tõnurist Gertrudist:

Gertrud on kohusetundlik ja rõõmsameelne neiu. Ta oskab suhelda endast noorematega just nii nagu tarvis. Ei käsuta ja kamanda, vaid on meeldivaks eeskujuks kõigile. Gertrudile saab alati kindel olla. Kui talle midagi teha anda, siis võib kindel olla, et saab ka tehtud.