Varem levinud info kohaselt on jäänud kõlama väide, et piirivalve ei teavitanud linnavalitsust hüdroelektrijaama lüüside avamisest. Hüdroelektrijaama lüüside avamisest Vene föderatsioon Eesti piirivalvet ei teavitanud ja sellest ei ole ka kunagi varem teavitatud.

"Kõnealusel päeval teavitas piirivalve sõnul Vene föderatsiooni piirivalve Eesti piirivalvet veehoidla tammi avamisest. Veehoidla tamm asub ca 1,5 km kaugusel hüdroelektrijaamast lõuna pool," teatas piirivalve esindaja.

Tammi avamisest teavitamine on tavapärane protseduur ja seda tehakse selleks, et kuivajõesängis patrullivaid piirivalvureid ei tabaks ootamatu veetaseme tõus. Tavainimesi sellest teavitama ei pea, kuna tegemist on piiritsooniga ja seal liikuda ei tohi. 28. juulil tekkis olukord, kus avati mõlemad lüüsid – veehoidla tammi ja hüdroelektrijaama lüüsid, mille koosmõjul tõusis veetase oluliselt.

"Lapse surm on traagiline sündmus ühele perele ja šokk ühele kogukonnale. Avaldame sügavat kaastunnet hukkunud tüdruku lähedastele. Selle, kas veetaseme tõus oli otseseks põhjuseks 11-aastase lapse uppumisele, peab välja selgitama kriminaaluurimine. Selleks aga, et nüüd ja tulevikus vältida veetasemetõusust tulenevat ohtu suplejatele, on täna vaja astuda kiireid ja konkreetseid samme selleks, et inimeste ohutus ja kiire teavitamine oleks võimalik," rääkis Ida prefektuuri piirivalvebüroo juht Aimar Köss.

6. augustil toimus Narva linnavalitsuses koosolek, millest lisaks linnavalitsuse esindajatele võtsid osa Ida-Eesti päästekeskuse ning Ida prefektuuri esindajad. Kohtumisel otsustati, et Ivangorodis asuva hüdroelektrijaamaga on vaja koostööd ja info liikumist parandada ning läbirääkimised Ivangorodiga võtab enda peale Narva linnavalitsus.

Ida prefektuur alustas kriminaalmenetlust karistusseadustiku paragrahvi järgi, mis käsitleb surma põhjustamist ettevaatamatusest. Kriminaalmenetlusega selgitatakse välja juhtunuga seotud asjaolud ja seejärel võetakse vastu menetlusotsus. Praegu pole kellelegi kahtlustust esitatud.

Tüdruku surma asjaoludega seonduvalt räägitakse piirivalvega.