Kohaliku Omaalgatuse Programm rahastas Avatud külaväravad Piirsalus projekti 1180,00 euroga. Külarahva panus oli niita rahvamaja, palliplatsi ning pargi haljasalad, tagamaks küla heakord. Seda saime teha tänu projektirahadega soetatud uuele muruniidukile.

Kõige suurem tänu kuulub Eesti Külaliikumisele Kodukant, kes sellise võimaluse andis, tähistades külaväravate avamisega organisatsiooni 15. aastapäeva. Eesti Külaliikumine Kodukant toetas iga osalenud küla projekti 500 euroga. Avatud Külavärava pidulikule lõpetamisele Jõgevamaale Sadala rahvamajja on oodatud ka 2 Piirsalu küla esindajat.

2. augustil tulid meile Tiina Ojamäe poolt korraldatud Risti valla lastelaagrist väikesed abilised ja lahendasid mõne tunniga ära meie SUURE MURE - kuidas puud kuuri saada ...? Välgukiirusel, ilma probleemideta, ilma präänikuta, sai tehtud ilmatusuur töö! Ladu sai korda, rahvamaja välisvooder sai väikese värviuuenduse (mõne koha pealt oli värv maha koorunud), kardinad said ette, kuusekesed seatapust päästetud ja kõik lõhutud puud said kuuri veetudlaotud!!!

SUUR-SUUR AITÄH TEILE JA TEIE KASVATAJATELE !!!

Talvel võttis külaseltsiga ühendust Saaremaa Turism, kes korraldas tutvumisreisi Schulmannide suguvõsa järeltulijatele. Uuriti ka võimalusi tulla külastama Piirsalut, kuna Piirsalu mõis oli 18. sajandi keskel Schulmannide suguvõsa valduses. Leppisime kokku Maie Hinnoga, Ann Mari Anupõlluga ja Terje Laiaga ning 4. augustil oligi meil bussitäis väliskülalisi (25 inimest) rahvamaja ukse ees. Ann Mari tutvustas külalistele Piirsalu küla facebookist leitavaid vanu fotosid ja kodulehel olevat infot, Maie tutvustas kirikut ning Terje pakkus külalistele ülimaitsva lõuna. Koos vaatasime üle olemas olevad mõisahooned ja -varemed.

Tõenäoliselt ei asunud 18. sajandil mõis küll selles kohas, kus praegu varemaid näeme, kuid mõis ei koosnenud ainult hoonetest, vaid ka maast ja maarahvast. Külalised tulid meile Rootsist ja Soomest, kuhu nad on aja jooksul rännanud, tutvunud olid nad eelnevalt Tallinnas asuvate kunagi nende suguvõsa valduses olnud hoonetega ning meilt suundusid nad Haapsallu, et järgmisel päeval külastada Uugla mõisa varemeid.

Augusti jooksul külastas mitmeid Piirsalu küla rehielamuga talusid seoses Eesti Vabaõhumuusemi rehielamute kaardistamise projektiga Leila Kruusmaa. Leila küsitles, pildistas ja kaardistas vastavalt kokkuleppele omanikega ja ankeedi põhjal hooned. Ühtlasi tuli kaardistamise käigus rõõmsa üllatusena välja, et Piirsalus on säilinud veel ühes talus reheahi. Kokku on Piirsalus teadaolevalt 8 rehielamut. Leila võttis töö käsile oma algatusel, mis on väga tänuväärne!

21. augustil algas Keskkonna Investeeringute Keskuse toel projekt Risti valla noorte fotokool, projektijuhiks Liina Lai. LEADER projektiga soetatud fototehnika kasutamise kohta said osalejad täpseid juhiseid loodusfotograaf Sven Zacekilt ja portreefotograaf Silver Raidlalt. Fotokoolis osalejaid oli Risti, Taebla, Kullamaa ja Oru vallast, Tallinnast, Hiiumaalt ning Saaremaalt.

Samal päeval, 21. augustil, saabusid ka Tallinna Ülikooli üliõpilased koos kolme õppejõuga, et viia Piirsalus läbi seentealane välipraktika. Ca 30 osalejat elasid Liiva talumuuseumis 5 päeva, rändasid mööda kohalikke metsi ning leidsid kokku 186 erinevat seeneliiki. Reede pealelõunaks olid üliõpilased valmis pannud ulatusliku seenenäituse ning õppejõud andsid näituse külastajatele põhjalikku infot. Näitus jäi avatuks ka laupäevaks.

6. septembril tuli kokku Valkse küla jututuba, milles osales 12 inimest. Algatuse sai jututuba Ensel Reissaare telefonikõnest ja tema poolt kirja pandud sugupuust ning mälestustest. E. Reissaar lubas oma kogutud materjalidest teha koopiad ning neid on võimalik laenutada Piirsalu Rahvamajast. Tõnu Valk, kelle perekonnanimigi alguse saanud Valkse nimest ja kes ka juba aastaid tegelenud sugupuu uurimisega, salvestas räägitu diktofonile. Vana aja mälestused on olulised nii eakatele kui ka järgmiste põlvkondade jaoks, et teada, jutustada ja käia mööda vanu radu oma juuri otsimas. Seda tõestas nii Schulmannide külaskäik kui Valkse küla jututuba. Loodame, et sellised kokkusaamised saavad ka edaspidi toimuma.

Piirsalu Rahvamaja sai LEADER projekti abil uue köögimööbli ning - tehnika. Lubasime lastelaagri lastele, et kutsume nad külla - kokkama, ehteid jm põnevat tegema. Nüüd ei ole vaja muud kui vaid päev kokku leppida - kõik vahendid on olemas! Samuti alustame kokandusringiga - kellel huvi, võtke palun ühendust!

Augusti lõpus said mustkatte alla Kabeli küla olulisemad teelõigud. Selline areng oli nii küla kui Risti valla arengukavas planeeritud juba 2003. aastast - nüüd on see teoks saanud, enam ei tolma, ei ole porine ja auklik koolilaste tee kodust bussipeatusesse ja külaelanikud saavad astuda puhta jalaga peaaegu koduuksest sisse ... . Tore, et tehtud!

10. septembril külastas Piirsalu regionaalminister Siim Valmar Kiisler, maavanem Innar Mäesalu ning Eesti Külaliikumine Kodukant tegevjuht Kaie Toobal ja külavaldkonna juht Külli Vollmer. Saime tutvustada kogukonna tegemisi, parki, Liiva talumuuseumit ning rahvamaja, et anda teada kui oluline on toetada riigipoolselt maaelu arengut ja elukeskkonda. Samas said külalised teada, et küla ei ole lootnud üksnes abile, vaid päris palju on elanikud ise omaalgatuse ja tööga ära teinud, näiteks lagunenud hoonete lammutamine, talgupäevad, kõlakoja ja sildade ehitamisega seotud vabatahtlik töö jm.

25. oktoobri paiku on plaanis paigaldada kauaaegse Piirsalu koolitädi Alma Auliku mälestuskivi Piirsalu kalmistule. Selline algatus on tulnud endistelt Piirsalu kooli õpetajatelt Vaike Liiv ning Valvi Teras, samuti endistelt kooliõpilastelt. Kes tunneb, et soovib panustada, palun andke endast märku Leale.

Püüame ka enne talve lõpetada kiviaia ladumise, mille algatas Piirsalu Küla Selts Avatud külaväraval. Juba praegu on kalmistu palju hoolitsetum, kuid veel on vaja appi noorte meeste tugevat jõudu! Niisiis - abikäed on oodatud!

Kokkuvõttes saame ainult kiita oma koduküla ja koduvalla rahvast - nii tegusat suve ei mäleta!

Loodame teid näha ning teie ettepanekuid kuulda nii tegevuste kui kodulehe osas!