Õnne ei jätkunud kauaks. Aprillis teatas maksuamet, et tasumata on raskeveokimaks 2008. aasta esimese kvartali eest ja juba ka teise kvartali maks peaks tasutud olema. Püüdsime end õigustada, et päästeautod on maksuvabad. Me ei teadnud seadust täpselt - maksuvabad olid toonase seaduse järgi riigi ja kohaliku omavalitsuse päästesõidukid. MTÜde sõidukid olid maksu all. Meie pidime maksma. Maksime.

Samal aastal olnud priitahtlike seminaril andsime oma murest teada päästeametile. Nemad olid sellisest maksust üllatunud. Lubasid asja uurida. Paraku nii jäigi.

2010. aasta jaanuaris moodustati Eesti Priitahtlik Päästeliit, mis ühendab Eesti vabatahtlikke päästeorganisatsioone. Päästeliidul õnnestus kaasa aidata seaduseloomele. Kuna Lokuta VTS oli üks päästeliidu asutajatest, saime oma idee (tänu headele inimestele) raskeveokimaksu vabastuse kohta käiku lükata.

2010. aasta 1. septembril jõustus uus päästeseadus, kus selgelt kirjas, et vabastatud on ka eraettevõtete päästesõidukid, mis omavad lepingut päästetöödel. Alates oktoobrist me enam raskeveokimaksu ei tasunud. Sedagi rõõmu ei olnud kauaks. Kuu lõpupoole tuli taas teade maksuvõlgnevuse kohta. Helistasime maksuametisse ja selgitasime, et kehtib uus päästeseadus, kus must-valgel kirjas vabastus raskeveokimaksust. Uhkusega sai veel lisatud, et see oli meie idee seadust muuta. Ei aidanud seegi.

Pärast veel ühte teadet võeti maksmata summa meie pangaarvelt vägevama õigusega ära.

Läksime maksu- ja tolliametisse asju klaarima. Seal helistati raskeveoki maksuhaldurile, kes väitis, et see ei ole nende, vaid maanteeameti viga, ja palus pöörduda autoregistri büroosse. Autoregistris vaadati autodokumendid üle ega leitud mingit viga. Autod on vabatahtlike omad, sihtotstarbelised ja tagatipuks alarmsõidukid ka.

Võtsime järjekordselt ühendust maksu- ja tolliametiga. Anti teada, et nemad saavad andmed maanteeametist ja koostavad maksu. Läksime uuesti autoregistrisse. Meie muret mõisteti ja anti maanteeameti e-mail, kuhu pöörduda. Järgmisel päeval panime kirja teele. Mõne aja möödudes saime telefoni teel vastuse.

Maanteeameti juristi väitel nemad meid raskeveokimaksust vabastada ei saa. Nii palju veel uurisime, kuidas teistel päästeala MTÜ-del raskeveokimaksuga lood on. Ainult meil oli probleem. Kõigi teiste MTÜ-de raskeveokid olid maksust vabastatud. Olime lõhkise küna ees, mida edasi teha? Käis kohtu mõte peast läbi, aga ei teadnud, keda kohtusse anda - kas maksu- ja tolliametit või maanteeametit. Kohtuskäigust loobusime.

Novembri lõpupoole ilmus Päevalehes artikkel meie võitlusest. Päevaleht korraliku väljaandena kirjutas probleemist ja võttis lisaks kommentaarid maksu- ja tolliameti ja maanteeameti ametnikelt. Kumbki end süüdi ei tunnistanud. Üks süüdistas ühte, teine teist. Kasu ei midagi.

Pöördusime päästeameti juristide poole. Vahepeal oli rahu.

2011. aasta esimeses kvartalis me raskeveokimaksu ei maksnud. Keegi ei küsinud ka. Märtsi lõpus uurisime maksude kohta. Probleeme ei olnud. Kergendatult mõtlesime, et kõik on korras. Tahtsime tagasi saada 2010. aasta viimast maksu. Ei olnud veel laekunud meie ettemaksu kontole. Ootasime. Aprillis avastati, et Lokuta VTS-il raskeveokimaks maksmata. Läksime MTA-sse, kuidas nii saab, mõni päev tagasi kõik korras ja nüüd jälle võlgu. Masendus. Kust nüüd abi saada?

Kui ametlikult ei saa, siis proovisime ära kasutada tutvusi. Sõpradel on sõbrad jne. Päris täpselt ei teagi, kuhu see kett välja viis, kuid enam raskeveokimaksu Lokuta VTS ei maksa.

Seadus oli peaaegu jõustunud, aga pool aastat hiljem.

Nüüd oli veel jäänud tagasi saada maksu- ja tolliameti poolt seadusevastaselt väega äravõetud summa. Esimesena pöördusime maksu- ja tolliametisse. Neil seda võimu ei olnud, et raha meile tagastada. Soovitati asju ajada maanteeametiga. Jälle surnud ring. Loobusime mõneks ajaks.

Möödunud aasta detsembris saime ühe maanteeameti e-maili, kuhu vaide saatsime. Kuu aega ootamist. Vastust ei kusagilt. Saatsime uuesti ja meile vastati paari nädala pärast. Vastuse saatis ametnik, kes teatas, et raskeveokimaks ei ole teatud paragrahvide järgi nende määrata ja sellest tulenevalt saatis meie vaide edasi maksu- ja tolliametile. Tänasime härrat viisakalt ja jäime ootama vastust. Veebruari keskel helistas raskeveoki maksuhaldur ja teatas, et summa on kantud Lokuta Vabatahtlikule Tuletõrjeseltsile tagasi maksu- ja tolliameti ettemaksu kontole. Ametnik avaldas imestust, kuidas selline probleem nii pikalt kestnud on. Tänasime prouat. Nüüd jäi veel kirjutada avaldus, paludes rahasumma kanda seltsi arveldusarvele. Nüüd on meil raha käes (otsaski juba) ja jõustunud on ka 1. septembril 2010. aastal välja antud päästeseadus.