Vallavalitsusel on plaanis esitada volikogusse radarijaama detailplaneeringu algatamise eelnõu. Kui detailplaneering algatatakse, siis toimuvad menetluse käigus planeeringu eskiiside tutvustused - avalikud koosolekud, avalik väljapanek, avalikud arutelud. Detailplaneeringu algatamine ja selle menetlemise protsess annab võimaluse kõigil huvitatud isikutel teha oma ettepanekuid. Kuna antud ala on looduskaitsevööndis, siis on detailplaneeringu kehtestamiseks vajalik Keskkonnaameti luba.

Kaitseministeeriumi andmeil kavandatakse Otepää radariposti paigaldatakse kolmedimensiooniline keskmaa-õhuseireradar Ground Master 403. Kokku hankis Eesti 2009. aastal kaks sellist radarit - neist esimene paigaldatakse sel aastal Muhu saarel valmivasse radariposti ning teine Lõuna-Eestisse. Kahe täiendava keskmaaradariga kaetakse ühtse radarpildiga kogu Eesti õhuruum, kaks radarit annavad lisaks Virumaal Kellaveres asuvale kaugmaaradarile piisava õhuseirepildi Lääne- ja Kagu-Eestis. 
Tõikamäele on planeeritud rajada radariposti peahoone, abihoone, trassid, piirdeaed, juurdepääsuteed - ühesõnaga kogu radarisüsteemi teenindamiseks vajalik taristu.  Radariposti tööshoidmiseks hakkaks seal kokku vahetustega teenima umbes 20 inimest - lisaks Õhuväe radarispetsialistidele ka kaitseliitlastest palgaline valvemeeskond, majahoidja, koristaja. Seejuures komplekteeritakse valvemeeskond ja abitöölised üsna kindlasti kohalike elanike ja kaitseliitlaste seast.  Mis puudutab radariposti võimalikke negatiivseid mõjusid ümbritsevale loodus- ja inimkeskkonnale, siis selliseid mõjusid radaripostiga ei kaasne ning seda on kinnitanud ka Terviseamet spetsiaalselt selle radaritüübi kohta koostatud analüüsis. Samuti vastab radar kõikidele rahvusvahelistele ohutusnõuetele.  Selgete kaasnevate mõjudena loob radaripositsioon kohaliku omavalitsuse jaoks kuni 20 uut töökohta-maksumaksjat, mis elavdavad kaudselt kohalikku majandust ja vähendavad tööpuudust. Samuti suureneb Kaitseväe alalise kohalolekuga üldine turvatunne, radariposti juurde rajatavat helikopteri maandumisplatsi saab kasutada ka hädaabilendudeks.