Plaani rahva reis Eestimaa aasta küladesse.

Kuigi reisi mõte oli peas olnud juba mitu aastat, sai see teoks selle aasta augusti viimastel päevadel. 29. augusti hommikul kella poole üheksaks olid kõik asjast huvitatud istunud Plaani kirikuplatsil bussi ning sõit algas täpselt planeeritud ajal. Etteruttavalt võib öelda, et meie reisiseltskonna täpsus üllatas terve reisi vältel isegi bussijuht Valdurit. Kutsusime kaasa ka sõbrad Luutsniku, Voki ja Juba külast.

Tuur algas meie naabrite juurest Viitina külast (aasta küla 2009). Buss peatuski Viitina bussipeatuses, mille vahetus läheduses nägime kõigepealt aasta küla kivi. Pärast külavanema Peep Kimmeli tervitust hakkas meie kõrvu kostma lõõtsapilli helisid ja mõisale lähemale jõudes nägime, et meid ootas lisaks pillimehele ka mõisaproua Barbara, kes andis ülevaate Viitina mõisa ajaloost ning praegustest tegemistest. Pärast väikest ringkäiku mõisas sõitsime edasi Viitina jahimajja, kus külarahva kokkusaamised peamiselt aset leiavadki. Tore on see, et jahi-ning külaselts eksisteerivad kenasti koos. Saime teada, et Viitina külaseltsi tavaks on traditsioonide alalhoidmine - kevaditi toimuvad suured koristustalgud, laululaval leiab aset Rõuge valla laulu-ja tantsupidu ning jaanituli, juulis toimub kalapüügivõistlus "Viitina Kuurits". Otsides ühiseid jooni tõdesime, et Viitina kuuritsapüügivõistlus on toimunud sama kaua kui meie käsitsi heinaniitmisvõistlus (järgmisel aastal 15. korda), viimase toimumispäeva õhtul peetakse Viitinas traditsioonilist jaanikut.

Teel Mulgimaale tegime jalasirutuspausi Võrtsjärve külastuskeskuses. Selles vahvas paigas on kõigil võimalus vaatetorni ronida ja ümbrust vaadelda, lastele on mõeldud ronimispuud ja kiiged, mis ka meie reisiseltskonna noorimates tähelepanu äratasid. Samal ajal, kui lapsed turnisid, said vanemad inimesed ökomajas imetleda kalanahkadest valmistatud pilte ja käsitööd ning koguda infot lähiümbruse kohta.

järgneb......