Tänaseks on sellest möödas pea kaks aastat. Kahe aasta jooksul on valla elanike arv suurenenud ligi 1600 elaniku võrra ning Viimsi kasvanud rahvastiku suuruse järgi 7. kohalikuks omavalitsuseks Eestis. Rahvastiku kiire arvukuse kasv on valdavalt sisserände tulemusena omakorda kaasa toonud varasema elanikkonna vanusstruktuuri teisenemise - eelkõige laste arvukuse kiire kasvu ja 30-45-aastaste elanike suhteliselt suure osakaalu.

Rahvastikuprognoos näitab jätkuvalt laste sündivuse kasvutrende vallas. Aastaks 2013 saavad kooliküpseks 300 last, mis teeb ca 50 last enam kui käesoleval aastal kooliteed alustas. Kui aastal 2007 läks Viimsis I klassi 151 last, siis käesoleval aastal alustas oma kooliteed 212 õpilast. See tähendab, et igaaastaselt on kasvanud Viimsi I klassi minevate laste arv ning aastaks 2013 on Viimsi vald seisus, kus Viimsi Koolis praeguse III (7.-9. klass) kooliastmel oleva 13 paralleeli asemel on juba 17 paralleelklassi (lisaks ka Püünsi Kooli paralleel). Igal aastal kasvab III kooliaste I-II (1.-6. klass) kooliastmest "peale kasvavate" õpilastega. Käesoleval aastal alustas Viimsi Kool 9 esimese klassiga, lisaks Püünsi Kool 2 esimese klassiga. Viimsi vald on seega jõudmas lähitulevikus seisu, kus Viimsi Kool ja Püünsi Kool ei mahuta ära kõiki kooliastmeid ning on vajadus uute koolihoonete järgi.

Kohalikul omavalitsusel kui koolipidajal on kohustus tagada koolikohustuslikule isikule, kelle elukoht asub selle valla haldusterritooriumil võimaluse omandada põhiharidus. Igal lapsel on õigus haridusele ning kohustus täita koolikohustust, omandada põhiharidus. Võimalused lapsele oma õiguste ja kohustuste realiseerimiseks loob kohalik omavalitsus.

Viimsi Vallavalitsuse eelarvest 62% moodustavad kulutused haridusele. Viimsi Vallavalitsus suhtub oma kohustustesse täie tõsidusega mistõttu proportsioonis õpilaste arvu kasvuga on kasvanud iga-aastaselt ka kulutused haridusele ning seda eelkõige protsentuaalsete proportsioonide suurenemisega kogu valla eelarve suhtes.

Viimastel kohalike omavalitsuste volikogude valimistel lubasime luua valitsemisperioodi jooksul uusi koolikohti ehk teisiti öeldes uut või uusi koole.

Tänaseks on aktiivse strateegiana töös Viimsisse kahe uue kooli projekteerimine ja ehituse ettevalmistamine.

Viimsi Tulevikukool

Koostöös erasektoriga plaanime rajada Miiduranna külla Bastioni kinnistule uut õppekvaliteeti pakkuva nn Viimsi Tulevikukooli. Viimsi Tulevikukoolis hakkaks olema nii valla algkool kui ka erakoolina tegutsev Rahvusvaheline Kool. Miiduranna Viimsi Tulevikukool on planeeritud I-II kooliastmele (1.-6. klassile) ja 432 õpilasele valla n-ö algkooliks ning Rahvusvahelisele Koolile, kes pakub 1.-12. klassidele rahvusvahelist IB õpet. Koolihoone suletud netopinnaga 8000 m2 on projekteeritud ühiskasutusse Viimsi valla ja Rahvusvahelise Kooliga. Viimsi Tulevikukooli eripäraks oleksid süvaõppega keeleklassid ning loodus-tehnika ja täppisteaduste kallakuga õpe (sh rahvusvaheline), mille puhul projekteerime koolihoonesse ka kaasaegsed teaduslaborid.

Valmiva koolihoone ruume netopinnaga 4400 m2 hakkaks rentima vald ja 3400 m2 Rahvusvaheline Kool, kes täna korraldab õpet Liivalaia tänaval. Viimsi Tulevikukooli projekteerija on arhitektuuribüroo Ühinenud Arhitektid OÜ ning erasektori koostööpartner vallale SA Tuleviku Kool, kelle kinnistule nimetatud koolihoone rajatakse ning kellelt ka vald tulevikus kooliruume rentima hakkab.

Randvere Kool

Randvere külla plaanime rajada 432 õpilasele mõeldud I-II kooliastmel põhineva põhikooli. Kuna vallas on pidevalt kasvanud erivajadustega laste arv, siis on koolihoonesse planeeritud rajada ka erivajadustega lastele mõeldud õppeklassid.

Erivajadustega laste õppeblokk planeeritakse eraldi sissekäiguga ning võimalikult paindliku ruumide programmi ning sisekujundusega, et luua kaasaegsed võimalused Viimsi valla erivajadusega lastele. Randvere Kool hakkaks teenindama peamiselt nn Viimsi idaranniku lapsi, kes elavad Leppneeme, Tammneeme, Randvere, Metsakasti, Äigrumäe, Laiaküla ja Muuga külas.

Randvere koolihoone projekteerime suletud netopinnaga 5500 m2. Randvere Kooli plaanime ise rajada vallale kuuluvale kinnistule Randvere külas. Kooli ehituse kulude katmiseks võtame laenu, mis oleks kooskõlas valla fiskaalpoliitilise võimekusega.

Täna on olemas valla koolid Püünsis, valla keskuses Haabneemes ning põhikool Prangli saarel. Randvere külla kooli rajamine tasakaalustaks geograafiliselt tänast koolivõrku ning tooks piirkonna kooli väga paljudele peredele lähemale. Randvere Kooli projekteerib arhitektuuribüroo Arhitektuuriagentuur OÜ.

Nii Miiduranna Tulevikukooli kui ka Randvere kooli rajamisega tekib Viimsisse juurde ca 865 uut koolikohta. Uute koolide rajamine annab meile võimaluse oluliselt parandada õppekvaliteeti Viimsis. Lisaks piirkonnakoolide võrgustiku loomisele võtavad uued koolid maha ka suure surve tänases Viimsi Koolis kui ka Karulaugu Kooli algklassides.

Kohaliku omavalitsuse kohustus on tagada, et lapsed saaksid kvaliteetse koolihariduse võimalikult kodu lähedal, mistõttu plaanime paralleelelt uute koolide ehitusega reformida ja korrastada kogu valla koolivõrgu. Uute koolide planeerimine ning koolivõrgu arengukava uuendamise peamine eesmärk on tuua I-II kooliastmele kool võimalikult kodu lähedale, kindlustada lapsele võimalikult lühike ning ohutu koolitee.

Kõikidel valla õpilastel peavad olema võrdsed võimalused ning seda ka materiaaltehnilist baasi silmas pidades. Viimsi Kool on plaanis ümber kujundada progümnaasiumiks klassidele 7-12. Lahtiseletatuna, viies Viimsi Koolist 1.-6. klassid n-ö olemasolevate ja rajatavate piirkonna koolidesse, võimaldaks Viimsi Kool alates 7. klassidest kõikidele valla koolikohustuslikel lastel III kooliastmel õpet koolis, mis vastab uute kehtima hakkavate õpikeskkonna nõuetele III kooliastmes ja gümnaasiumis.

Viimsi valla mandriossa jääks tulevikus 4 piirkonna kooli, mis pakuvad I-II kooliastmel põhiharidust (Randvere Kool, Viimsi Tulevikukool, Püünsi Kool ja Karulaugu Kool) ning progümnaasium (Viimsi Kool), lisaks kool Prangli saarel.

Nii Viimsi Tulevikukooli kui ka Randvere Kooli plaanime tänaste fiskaalpoliitiliste plaanide kohaselt avada 2013. aasta sügiseks. Kahe uue kooli rajamine ning valla koolivõrgu reformimine on kindlasti väga ambitsioonikad väljakutsed. Tänane võimuliit annab endast parima, et suured plaanid haridusvaldkonnas realiseeruks ning uued koolid 2013. aastal sügisel valmiksid. Ikka sellel üllal eesmärgil, et kõikidel olevatel ning tulevastel koolijütsidel oleks võimalik minna kooli oma kodukoha lähedal ning omandada haridust valla poolt parimal pakutud võimalustel.