Esmalt arvestage metsa minnes ilmastikuga, soovitatavalt minge metsa päikesepaistelise ilmaga ja ennelõunasel ajal, et vältida pimedale ajale jäämist. Võimalusel vältige üksinda metsa minekut ja kaaslastega minnes püsige nägemus- ja kuulmiskaugusel. Teavitage oma minekust ja tagasijõudmisest kojujääjaid. Võtke kaasa neoonvest või riietuge erksatesse värvidesse. Võimalusel võtke kaasa vile, taskulamp ja tuletegemise vahendid, juhuks kui hätta sattute.

Mobiiltelefoni aku tuleks täis laadida enne metsaminekut ja kaasa tuleks võtta midagi söödavat ning vett janu kustutamiseks. Kindlasti ei tasu unustada maha vajaminevaid ravimeid. Kasutage võimalust tutvuda piirkonnaga eelnevalt kaardil ja võimalusel võtke ka kaart kaasa.

Metsas olles:

Metsas liikudes peatuge aegajalt ning tutvuge ümbruskonnaga. Jätke meelde olulised tunnusmärgid – kuivanud puu, lagunenud maja, sipelgapesa ja muud. Kindlam on metsas olles panna paika selge orientiir mille järgi liikuda, olgu selleks mõni tee, raielank, kiviaed või muu sarnane asi. Oluline, et järgides orientiiri suudaksite metsast ilma eksimata väljuda.