Uurimismaterjalidest selgub, et kogu skeemi ülesehitaja oli Andrei, kes aastatel 2008-2010 korraldas illegaalset äri oma garaažis Kohtla-Järvel, mis asus ta enda koduhoovis. Hiljem soetas mees kinnistu Järveküla teel, kus kokkuostupunkt tegutses kuni eelmise aasta oktoobri lõpuni, mil politsei selle sulges. Selles asjas on ütlusi andnud kümned ja kümned inimesed − alates metalli vastuvõtjatest kuni varasteni välja. Seda, et tegemist polnud mõne tähtsusetu punkrikese, vaid korraliku käibega põrandaaluse ettevõttega, kinnitab asjaolu, et kokkuostupunkti käive, mis variisikute kontode kaudu liikus, ulatus üle 685 000 euro.

Selles kriminaalasjas olid tänavu 11. septembril kohtu ees seitse süüalust. Nendest viis jäid kokkuleppemenetluses süüdi rahapesus (oma kontode loovutamine kuritegeliku raha pööritamisel) ning kaks varastatud metalli käitlemises. Nad kõik said tingimisi vangistuse. Ent see lugu pole kaugeltki lõppenud, sest kõik süüdistatavad pole süüd omaks võtnud ning seetõttu arutab kohus nende süüd üldkorras, kaasa arvatud kogu skeemi väidetavalt üles ehitanud Andrei oma.

Ühe kahtlustatava suhtes lõpetati kriminaalmenetlus aga juba tänavu veebruaris, pärast seda kui tema vägivallatunnustega surnukeha leiti Kohtla-Järvel Tuuslari tänavas asuvast korterist.

Loe pikemalt Põhjarannikust.