Sileesia on kõige tihedama asustusega ning kõige linnastunum piirkond Poolas. Selles vojevoodkonnas tegeldakse kivisöe kaevandamisega, raua ning värviliste metallide sulatamisega, toodetakse autosid, esindatud on tekstiili-, keemia- ja ehitumaterjalidetööstus.

Meie võõrustajateks olid Ziemia Bielska, Žywiecki Raj ja Cieszynska Kraina Leader tegevusgrupid. Kohtumised leidsid aset 11 omavalitsuses.

Osalesime neljal seminaril, töötubades, kohtusime kunstnik Florian Kohutiga, külastasime aiandustalu, Maria Gwareki perekonna pitsimuuseumi, kunstnik Jan Walachi muuseumi, Žywieci õlletehase muuseumi.

Kõik Leader projektid on sündinud eesmärgiga aktivseerida kohalikku elu ja kaasata inimesi veel paremini ühiskonda. Õppereisi käigus tutvusime võõrustajate tegevusega ning nägime valminud objekte. 

Jaworze linnakeses asuv vabaõhulava

Vastuvõtud olid kõikjal väga hästi korraldatud. Osalemine huvitaval väliüritusel, mille teemaks oli „Kuidas kasutada seda, mis loodud kaua aega tagasi", üllatas mitmekesise programmiga. Muljetavaldav oli vabatahtliku tuletõrjeühingu aktiivne tegevus, kaasates sinna hulgaliselt noori.

Pagarikoja Chlebowa Chata külastus jääb kauaks meelde, sest kohtusime siin tõelise oma ala meistriga, kes on üles ehitanud süsteemse museaali Poola 19. sajandi taluelu kajastustamiseks. Töötoas sai proovida kätt leivaküpsetamisel, lisaks andis peremees põhjaliku mesindusalase teoreetilise õppetunni.

Hämmastav oli Wilamowiane Noorte Ühingu ettevõtlikkus kultuuripärandi säilitamisel. Nad tegelesid kohaliku keele, mis on kantud maailma ohustatud keelte nimekirja, säilitamisega ja võitlesid selle õiguste eest. Nad hoidsid elus kohalikke unikaalseid rahvarõivaid.

Inglise keelest tegi meile suurepärase tõlke Partnerluskogu tegevjuht Jaak Vitsur.

Õppereis andis kinnitust, et Leader aitab väga maapiirkondade elanikke oma paikkonna arendamisel ja inspireeris uuel programmiperioodil jätkama.

Veendusime, kui tähtis on levitada kohalikke edulugusid ja teavitada avalikkust huvitavatest valdkondadest ja tegevustest. Teel peatusime Varssavis ja Poola kuningriigi endises pealinnas Krakovis.

Täname väga õppereisi korraldajaid, kes leidsid meile aja üle 700 a tegutsenud Wieliczka soolakaevanduse külastamiseks. See on Euroopa vanim ja on kantud UNESCO maailmapärandi nimekirja.

Kaevandus asub 130 m sügavusel maa all ning koosneb 3 km pikkusest tunnelite labürindist, kus leidub kauneid kabeleid ja maa-aluseid järvi.

Muinasjutuline reis, mis kulges kaunites Karpaatides ja mägedevahelistel aladel, jääb kauaks meelde.

Kokku läbisime horisontaalselt 3375 km ning vertikaalselt 890 m, millest 130 m kaevandusse ja 760 m Zar Mountain mägedesse.

Hele-Mai Truuts,
Rapla Leader meetme 3.1 hindamiskomisjoni liige