Läinud reedel pandi nurgakivi järjekordsele lasteaiale. Seekord Harkujärve külla, täpsemalt Alasniidu elurajooni. Lasteaia ehitus telliti kinnisvaraarendajalt Arco Vara. Vald ise ei saanud ehitust ette võtta riigi kehtestatud laenupiirangu tõttu.

Vald rendib

Vallavanem Kaupo Rätsepp: “Sellised projektid, kus erafirma ja omavalitsus ühise huvi nimel käsikäes tegutsevad, on mujal Euroopas üsnagi tavalised. Neil on oma väljakujunenud termingi – PPPprojektid ehk äraseletatult siis private public partnership, mis eesti keeli tähendab era- ja avaliku sektori ühishuvi.”

Harku jaoks tähendab see, et Põnnid Peatselt (oma) Pessa arendaja ja tulevikus lasteaia omanik on Arco Vara. Vald hakkab lasteaeda rentima. Ehitajaks valiti konkursi võitnud YIT Ehitus.

Arco Vara juhatuse liige Veiko Taevere: “Mäletan hästi – veel kümme aastat tagasi oli siin Alasniidul karjamaa. Siis hakkasid kerkima esimesed majad. Ja on rõõm hakata nüüd nende majade noortele omanikele, eriti aga nende järeltulijaile, lasteaeda rajama. Kindlasti muudab see Alasniidu teiste uusarenduste seas atraktiivsemaks.”

Lasteaed, mille ehitust alustas YIT ehitus septembris, peab valmis saama aprillis. Lastele avatakse uus kodu septembris 2011.

Maks jääb samaks

Veiko Taevere: “Maja ehitus koos haljastusega maksab üle 20 miljoni krooni. Lasteaeda tuleb 6 rühma kokku 144 lapsele. Iga rühm on autonoomne. See tähendab oma sissepääsu, mängutoa, õppeklassi ja muuga. Millal Arco Varale selline kallis projekt ära tasub, ei oskagi öelda. Aga on ka võimalus, et vald meilt selle hoopis ära ostab.”

Abivallavanem Vello Viiburg: “See, kas vald on maja omanik või rentnik, lasteaiakoha maksu ei mõjuta. Nagu teisteski lasteaedades, maksab lasteaiakoht 15% miinimumpalgast ehk 652 EEK.”

Tegelikult läheb lasteaiakoht lapse kohta maksma veidi üle 4000 krooni kuus. Vahesumma – 3350 krooni lapse kohta – tasub vald.