Kas ma pean maksma liitumistasu?

Saue Vallavalitsuse seisukoht on, et kuna projekti omafinantseeringu katab vald oma eelarvest, siis liitumistasu esimesel aastal liitujatele ei ole. Hiljem liitujatele kaob tasuta liitumise soodustus ära.

Kas liitumispunktist oma elamuni ehitamiseks pean ma võtma projekteerimistingimused, tellima ja koostama projekti, võtma ehitusloa ja pärast kasutusloa? Kas oma elamuni võin trassi ise ehitada või pean võtma firma?

Tegemist on tehnosüsteemi muutmisega. Kinnistuomanik peab vastavalt Ehitusseadusele taotlema Saue Vallavalitsusest kirjaliku nõusoleku. Projekti, ehitusluba ja kasutusluba vaja ei ole. Kirjaliku nõusoleku taotlemiseks on vajalik kavandatavate trasside eskiis (kus on näha ka veemõõtjate asukoht) ja vastav taotlus. Kinnistusiseseid trasse võib ehitada ka kinnistuomanik ise, kuid soovitatav on siiski jätta töö asjatundjale. Kinnistusisesed torustikud tuleb selles faasis, kus toru on paigaldatud, kuid tagasitäitmist pole alustatud (toru on näha), kutsuda paigaldise kontrollimiseks kohale ASi Kovek esindaja. Näiteks kanalisatsioonitorustikku ei ole lubatud ühendada sademeveetorusid, veetorustikus ei tohi enne mõõtjaid olla väljavõtteid – paigaldis peab olema lahendatud eelkõige kvaliteetselt ja ausalt. Kindluse mõttes võiks enne veemõõdusõlme ehitamist kooskõlastada see ASis Kovek.

Kuhu peab tulema liitumispunkt?

Vastavalt Ühisveevärgi ja- kanalisatsiooni seadusele peab liitumispunkt asetsema avalikul maal kuni 1 meeter kinnistu piirist.

Liitumispunktide asukohad kooskõlastab projekteerija asjassepuutuvate kinnistuomanikega kirjalikult. Erandjuhul määrab liitumispunkti asukoha vee-ettevõtja (on lahkarvamused, kinnistuomanik ei vasta kirjadele vms).

Mul on oma puurkaev ja kogumiskaev. Kas ma pean liituma?

Kõik Saue vallas käimas olevad veeprojektid toimuvad reoveekogumisaladel. See on piirkond, kus tulenevalt reostusohust on omavalitsus kohustatud rajama ühiskanalisatsiooni. Veeseaduse § 241 lõike 5 kohaselt võib reoveekogumisalal kasutada lekkekindlaid kogumismahuteid juhul, kui piirkonnas toob kanalisatsiooni rajamine kaasa põhjendamatult suuri kulutusi. Kuna kanalisatsioon on juba ehitamisel, siis seaduse mõistes kogumiskaevu kasutamine õigustatud pole. Asjal on ka teine, rahaline mõõde. Heitvee äravedu maksab 3,5 kuni 5 eurot kuupmeeter, kanalisatsiooni teenus on kindlasti odavam ja ka mugavam. Ausal inimesel puudub mahuti kasutamise mõte, kui kanalisatsioon on olemas.

Uute puurkaevude rajamisega kindlustame ka kindla kvaliteediga vee. Madalad puurkaevud on harilikult kehvapoolse vee kvaliteediga – suur rauasisaldus, bioloogiline reostus jne. Selles olukorras pole oma kaevu vee tarvitamine just kõige arukam tegu.

Kuna vee- või kanalisatsioonitorustiku ehitamiseks on vaja rajada ca 1.7 meetri sügavune kaevik, siis on mõttekas panna ühte kaevikusse mõlemad korraga. Kõige rohkem maksavadki selle protseduuri juures kaevetööd.

Kokkuvõtvalt võib öelda, et AS Kovek on huvitatud komplekssest teenuse pakkumisest. Tõenäoline on, et need, kes ei hakka kasutama kogu teenust või lükkavad liitumise edasi, peavad tasuma liitumistasu seaduses sätestatud korras.

Kas ma võin oma puurkaevu alles jätta (kastmiseks) kui liitun veega?

Oleme võtnud vastu otsuse, et kinnistul asuvaid puurkaeve võib kasutada kastmiseks. Kinnistuomanik peab sellisel juhul suutma (vajadusel oma kulul mõõtjaid paigaldades ja torustikku ümber ehitades) tõestada, et oma kaevust võetavat vett ei juhita kanalisatsiooni.

Milline tuleb (eeldatav) tariif?

Kuna seadusandlus muutus hiljuti ning Eestis praktika puu- sobidub, siis hindadest saab rääkida kõige varem 2011. aasta suvel. Tõenäoline on, et tariif kujuneb sarnaseks praegu Laagri alevikus kehtiva veetariifiga (2,43 EUR/m3) st ületa seda üle 20%.

Kes peab maksma veemõõtja paigaldamise ja korrashoiu eest?

Võlaõigusseaduse kohaselt katab asja mõõtmise ja kaalumise kulud müüja – ehk antud juhul paigaldab ja taatleb veemõõtja AS Kovek. Küll aga on tarbija kulu mõõtja paigaldamiseks vajalikud ümberehitused juhul, kui torustiku lahendus hoones ei võimalda mõõtjat õigesti paigaldada (tuleb näiteks torustik ümber ehitada, seinu lammutada jne).

Kas kaevetööde käigus tagatakse ligipääs elamule?

Võimalusel tagatakse ligipääs nii autoga kui ka jalgsi elamule. Kui autoga mingil ajal ei saa elamuni, siis on see ehitaja kohustus sellest eelnevalt aegsasti teavitada ja vajadusel ka organiseerida autode parkimine piirkonnas.

Kes taastab (kogemata) lõhutud aia, mis juhtub kui kaevamise käigus tulevad majaseina sisse praod?

Kui pragude teke on ehitaja süü, siis peab kahjud kõrvaldama või hüvitama ehitaja. Ehitajal on selleks ka vastutuskindlustus. Kui Teie maja asub ehitusele väga ligidal, siis tuleks koos ehituse objektijuhiga fikseerida hoone seisukord, vastasel juhul ei suuda te hiljem tõendada, et praod tekkisid ehituse ajal.