Loomulikult on 350 km (Tallinn - Mõniste) Eestis suur vahemaa, kuid maailma jaoks pole see eriti pikk distants. Nad kutsusid külla Eesti põhja ja lääne ning ida ääremaade rahva.

Otsustasime ühiselt, et pole me mingi ääremaa, vaid hoopis Eestimaa tipud. Nii sündis kohtumisele nimi. Eesmärgiks oli omavaheline suhtlemine ja kultuurivahetus - tore on tuttavaks saada nii Lümanda kui ka Vaivara rahvaga. Üks asi on autoga Mõnistest läbi sõita, hoopis teistsuguse pildi saab, kui oled paar päeva kohapeal.

Ring sai täis Pranglil

Nii saigi tänavu ring täis, kui kõik tipud tulid Viimsisse Prangli saarele. Sealt lahkudes olid külalised vaimustuses - nüüd pole see enam lihtsalt üks nimi või paik Eestis, vaid seal on reaalsed inimesed oma elu ja probleemidega. Lisaks jäid meelde nii spordivõistlused kui ka isetegevus, Prangli loodusest ja sõpradest rääkimata.

Teaduslikes terminites võiksime seda nimetada võrgustikuks või sotsiaalseks kapitaliks, inimkeeli on see kaugete paikade vahele loodud sõprussild, millega saame elu muuta elamisväärseks.

Külalised olid Pranglil ja Viimsis esmakordselt. Usun, et kui 17 500 Viimsi elanikult küsida, siis selgub, et enamusele pole meie oma 15 saare nimedki tuttavad, seal käimisest rääkimata. Kui hea lugeja nüüd prooviks endale teha testi: mitu saart te suudate meenutada?

Olgu, selle loo puhul pole see eesmärk, kuid uskuge, sageli on kõige ilusamad asjad ja paigad oma ukse ees. Mis tippude üritusel veel, peale spordi, isetegevuse ja sõbrunemise juhtus?

Monumendid hävitatud kodudele

Aastate eest oma elus okupantide käes kannatada saanud inimesed lõid MTÜ Murtud Rukkilille Ühing, et koondada neid inimesi, kes sõjamasina hammasrataste vahele jäid. President Lennart Meri jagas neile riiklikku tunnustust, "Murtud Rukkilille" märgi.

Ometi jäi puudu midagi, mida mälestada - see on eestlastele kallis kodu. Ühenduse esimees Enno Uibo otsustas oma hävitatud kodu kohas püstitada majanurga kui monumendi, et mälestada sadu tuhandeid kodusid, mis agressorite saabaste all puruks litsuti. Koostöös Tipud kokku rahvaga laienes mõte üle-eestiliseks.

Kui teha igasse Eestimaa tippu majanurk, siis saaks nende nurkade vahele panna mõttelised ühendusliinid ning nii oleks üle kogu Eesti meie kallis kodukotus mälestatud. Mõeldud-tehtud. Vaivaras sobisid mälestuspaigaks Tallinna- Peterburi maantee ääres ajaloolised vana rahvamaja varemed, Lümandas tekkis monument külakooli ahervaremetele.

Tänavu oli järg Viimsi käes. Palju arutati, kas oleks õige panna see nurk hävitatud Keri saarele või Pranglile. Jäi Prangli, sest eks oleks kena, kui inimesed monumendi juurde pääseksid.

Mälestusmärgi pühitsemine Pranglil

Seejärel oli küsimus, kuhu täpselt mälestusmärk rajada. Kiriku juurde? Pole maad. Nii tuli otsida munitsipaallapikest. Juhuse tahtel oli munitsipaalomandis otse mere ääres kunagine piirivalve ehitis. Hoone lammutati, kuid siis tekkis küsimus, milline peaks olema monument. Mälestusmärgi idee - kodunurka sümboliseeriv ristpalkidest rist - pakkus välja arhitekt Haldo Oravas.

Vana hoone leiti Kivi-Vigalast. Pärast selle lammutamist suutis Arvo Upan teha vanale palgile uued varad ja kinnitused, nii et monument saaks tugev. Ühiste jõupingutustega tehti vundament, korrastati ümbrus ja püstitati monument.

Selle avamisest kujunes päris ülemaailmne hävitatud kodude austamine. Sõna sai vallavanem, monumendi õnnistas sisse Prangli pastor Kalle Rebane. Kaitseminister saatis mereväe paadi ja mereväelased koos pärja ja ministri tervitustega, Eestimaa tipud kaunistasid avamist muusikaliste etteastetega. Seejärel tekkis ettevõtmisele rahvusvaheline mõõde, kui sõna sai Viimsi sõpruslinna Ramati Yishai (Iisrael) linnapea Offer Ben Eliezer. Paljukannatanud rahvas mõistis väga hästi meie valu - ka nende inimesed on pidanud ajaloos üle elama sadade tuhandete, vast isegi miljonite kodude hävitamist. Iisraeli suursaadik Soomes ja Eestis soovis ka ise kohal olla, kuid objektiivsetel põhjustel ta saarele ei pääsenud. Pärast südamlikke sõnu võttis Iisraeli linnapea akordioni ja mängis juudi rahvalaulu.

Nii on Viimsil uus monument "Purustatud kodu", millel neli nurka paigal. Kaks toredat asja on jõudnud kodusadamasse. Pikka iga meie kodudele!