Muuseumis on toodud külastajateni info saarel aastasadu toimunud hülgepüügist ning iidsest ja traditsioonilisest linnujahist. Muuseumis on topised Prangli ainsast kiskjalisest - punarebasest - ja 1980ndatel saarel välja surnud ondatrast.

Igal aastaajal tervitab muuseumisse sisseastuvat külastajat kevadine linnulaul, mis üllatab kõiki - tänapäeva tehnikaajastu võimaldab muuseumikülastuse muuta huvitavaks ja meeldivaks ka kõige tundlikumale külalisele.

Oleme veendunud, et Prangli saarte loodusmuuseum on unikaalne ja innovaatiline kogu Eestis, sest meie teada pole kusagil Eestis väikeses piirkonnas loodud oma paikkonna loodust tutvustavat muuseumit eraldi hoones. Arvame, et see on meie maa looduse säilitamise suhtes ülioluline. Kui iga väiksem piirkond looks oma loodusmuuseumi ja tutvustaks avalikkusele piirkonnas paiknevaid loodusväärtusi, siis saaks ka järeltulevad põlved sellest paremini aru ning Eestimaa loodus säilitaks oma omapärase ja unikaalse koosluse.

Prangli loodusmuuseumi ehitust toetas Keskkonnainvesteeringute Keskus, kellele eelmisel aastal kirjutasime projekti, millest omafinantseering leiti Prangli saare talurahvamuuseumi seltsi MTÜ eelarvest.

Väikesele muuseumile omafinantseeringu leidmine oli väga raske, kuid oleme uhked, et saime hakkama. Oleme olukorras, kus Prangli saarte muuseum ei saa kusagilt regulaarset toetust. Ürituste jms korraldamiseks püüame kirjutada projekte ning oleme olnud päris edukad. Paljud külastajad, sõbrad ja tuttavad on küsinud, mis meid innustab seda kõike tegema. Ilmselt on see puhas entusiasm, sest olulist tulu me sellest tegevusest ei saa.

Huvitav fakt on see, et loodusmuuseumi hoone toodi Saaremaalt. Leidsime internetist, et Saaremaal asub ettevõte Saare Saun OÜ, mis valmistab palkmaju just meie ideede kohaselt.

Meie idee oli valmistada palkhoone traditsioonilise kalasaba tapiga ja nii see maja sealt kohale tuli. Vahepeale jäid tormipäevad, kuid maja jõudis õnnelikult suuremalt saarelt väiksema peale. Täname Saare Saun OÜ juhatajat Riho Kuusksalu, kes meie ideed kõik kirja pani ja meile uhke maja projekteeris ning valmis ehitas. Muuseumi uksed ja aknad on väga vanad, need on muuseumi pererahva restaureeritud.

Muuseumi avamisel oli palju rahvast, ilmselt ka seetõttu, et samal päeval peeti Prangli saare esimest laulupidu. Ootame kõiki külla Prangli saarte loodusmuuseumisse!