Julgen väita, et 2012. aasta oli Haaslava valla jaoks hea aasta, kuid lootus, et järgmine on veelgi edukam, on ka minul väga kõrge. Saime aasta jooksul lahendatud enamiku aasta alguses püstitatud eesmärkidest ning nendes kohtades, kus veel silmaga nähtavaid tulemusi ei ole, on lahendused siiski oluliselt lähemad kui veel aastake tagasi.

Selle aasta eelarvevahenditest said renoveeritud Priiuse Seltsimaja ruumid, rajatud juurdeehitus lasteaiahoonele, ehitatud tenniseväljak ning tehtud suures mahus investeeringuid vallateedesse. Aasta keskpaigas tehtud otsuste alusel avasime Roiule kauaoodatud ning tänaseks väga hästi vastu võetud noortekeskuse, parandasime Vooremäe terviseradade üldist heakorda ning väljanägemist. Ainus suurtest täitmata jäänud eesmärkidest on Roiu-Kurepalu kergliiklustee, kuid tänu valminud ehitusprojektile oleme ehituse algusele juba väga lähedal.

Tublid on olnud nii meie ettevõtjad kui ka kolmas sektor. Tööandjate poolt on laiendatud tootmistegevust võttes kasutusse uusi maatükke ning rajades uusi ja parendades juba kasutuses olevaid hooneid. Kolmas sektor on olnud usin nn eurorahade taotleja ning juba varem rajatud objektidele on veelgi rohkem sisse tulnud elu ja aktiivseid tegevusi. Sügisel avasime Lennundusmuuseumi naabruses Langel ka motokeskuse, mis loodetavasti järgmistel aastatel palju suuri üritusi võõrustab - see, kui hästi vallana, naabrina ja ettevõtjana nende objektide suurt külaliste hulka ära oskame kasutada, sõltub juba meist endist.

Üle Vabariigi toimuvad täna haridusvaldkonna ümberkorraldused. Hea, et olime „ajast ees" ning tegime meie vallas oma reformi ära juba 2010. Selle tulemusel on paari aastaga õpilaste arv Sillaotsa Koolis kasvanud ligi viiendiku võrra, Roiul ja Sillaotsal saab alusharidust ligi 100 last. Kuigi sellised numbrid on väga olulised, teevad lisaks stabiilsele kasvutendentsile rõõmu laste lahked naeratused ning kilked koolimajas ja mänguväljakutel.

Aasta lõpp oli meie kõigi jaoks väga „pingeline". Pidi ju tegema valiku, millise elektrimüüja kasuks otsustame nii oma töökohtades kui kodumajapidamises. Meie vald ei osalenud ligi saja omavalitsuse korraldatud ühishankes ning võetud risk õigustas end täielikult. Kui ühetariifse tarbimise ning kahetariifse päevase tariifi puhul jäime võrdseks või edestasime vaid veidi enamikke riigihanke korraldajaid, siis öist energiat hakkame uuest aastast ostma ligi sent kW/h kohta odavamalt kui enamik Eesti omavalitsusi. Kuidas see ütlemine kõlaski - „kes senti ei korja, see eurot ei saa" - ja uskuge, need öösel kokku hoitud sendid moodustavad aastaga üsna suure koguse kokkuhoitud eurosid.

Mida oodata peagi algavalt aastalt? Loodetavasti tänaste positiivsete trendide jätku. Aastaga on suurenenud meie valla elanike arv ning esmaspäeval, 17. detsembri hommikul, kui oma mõtteid paberile panen, elab meie vallas juba 1923 vallakodanikku. Viimase rahvaloenduse andmete järgi on neid inimesi, kes loendusel on oma elukohaks märkinud Haaslava vald, juba tublisti üle kahe tuhande. See teeb rõõmu, et vallas on rahvast palju, kuid samas kurvastab, kui suur hulk meist on vallarahvas vaid sõnades, mitte tegudes. Suurimad käärid tegeliku elanikehulga ning registreeritud elanike hulga vahel on Aardlas, Aardlapalus, Mõra külas ning Kurepalus. Loodetavasti saad just Sina veel enne aasta lõppu anda endale lubaduse oma elukoht õigesti registreerida ning olla seeläbi oluliseks panustajaks järgmise aasta vallaeelarves. Aitäh Sulle juba selle toimingu eest ette!

Järgmise aasta vallaeelarve on läbinud volikogus esimese lugemise. Oleme ette näinud 8% tulumaksu laekumise tõusu võrreldes tänavuse aastaga, kuid paljud reaalsed numbrid, mis puudutavad riigieelarvest valla eelarvesse laekuvaid vahendeid on veel poolel teel ning tõenäoliselt ootavad ümberistumist Mäo liiklussõlmes. Olulisemad investeeringud on volikogu siiski paberile kandnud ning nende elluviimiseks kulub kindlasti suur osa vallavalitsuse järgmise aasta pühendumisest. Läheme edasi Kurepalu-Roiu kergliiklustee projektiga ja loodame kevad-suvel töödega alustada, Keskkonnainvesteeringute Keskus on eraldanud suure summa Kurepalu paisregulaatori ümberehitamiseks, oleme planeerinud omaosaluse lasteaiahoone soojustamise tarbeks, kus taotlustähtaeg on juba veebruaris. Lisaks püüame vähemalt selle aasta mahus panustada vallateedesse ning parandada vallale kuuluvate hoonete seisukorda. Samuti plaanime jätkuvalt aktiivselt tegutseda Vooremäe terviseradadel ning läheme edasi plaaniga laskumisnõlva rajamiseks. Järgmise aasta esimeses kvartalis proovime kindlasti uuesti ka rajatraktori soetamiseks tuge küsida Tartumaa Arendusseltsist, kus viimases taotlusvoorus napilt välja jäime

Aasta viimases volikogus otsustas volikogu 5 poolthäälega vastu võtta ka Arakapõllu maaüksuse detailplaneeringu ning pani vallavalitsusele ülesandeks korraldada uuel aastal ka planeeringu avalik väljapanek. Planeeringu lahendusega põhijoonise ulatuses saab tutvuda käesolevas „Teatajas", kuid avalikust väljapanekust teavitame kindlasti ka valla kodulehel ja Tartu Postimehe veergudel. Tegemist on Maarja Päikesekodu SA eestvõtmisega, millega soovitakse Haaslava vallas, Kitseküla külas luua kodu 50-le intellektipuudega inimesele. Koos eluhoonete ehitamisega rajatakse ka rehabilitatsioonikeskus nii külaelanikele kui laiemale avalikkusele, külakeskus, töökojad igapäevategevusteks ja teisi küla teenindamiseks vajalikke hooneid. Planeeringu koostamise käigus on võrreldes paari aasta taguse eskiisi aruteluga vähendatud oluliselt hoonestuse tihedust ning kaugust kohalikust teest planeeringu põhja osas, pööratud veelgi enam rõhku kõrghaljastusele ning planeeritud ka lähedal asuvatele teedele tolmuvaba katte paigaldamine. Valdkonna spetsiifikat arvestades võime loota, et küla täielikul töölerakendumisel on see tööandjaks enam kui 100-le inimesele ning rõõmuks veelgi rohkematele.

Väga eriliseks teeb jõuluaja ning Päikesekodu tuleviku ka selleaastane esimesel jõulupühal eetrisse jõudev ETV maratonsaade „Jõulutunnel", mis hakkab inimeste annetusi koguma just sellele objektile. Loodetavasti on ka meie hulgas palju inimesi, kes headele algatustele oma tuge pakuvad ning sealhulgas ka oma higi ja vaevaga teenitud sissetulekust pisikesegi osa Maarja Päikesekodule annetavad.

Hea inimene. Tahan Sind tänada, et oled aasta jooksul olnud toeks oma perele, sõbrale, naabrile. Kindlasti ka kogukonnale ja vallale tervikuna. Loodetavasti oleme toetanud Sind vastu nendel hetkedel kui seda vajanud oled. Soovin Sulle ja Sinu perele rahulikku jõuluaega ja rõõmuderohket peagi algavat 2013. aastat!