Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) uuringute alusel väidetakse, et 50 % inimese tervislikust seisundist oleneb tervislikust eluviisist. Tervisekäitumine avaldub igapäevaelus valikuid tehes, tehtud otsused võivad olla tervisele soodsad või siis tervist kahjustavad. Projekti üldeesmärgiks on vähendada tervislikel põhjustel tööturult väljalan­genud inimeste osakaalu Puhja ja Kon­guta vallas, tõstes elanike tervisetead­likkust ja liikumisharjumusi. Selle saa­vutamiseks nähakse ette nii Puhja kui Konguta vallas järgmised terviseeden­duslikud üritused ja tegevused.

Südamepäevad

Terviseteadlikkust tõstvad südamepä­evad on plaanis korraldada mõlemas vallas 21. aprillil 2012. a ja samuti 2013. aasta aprillikuus. Südamepäevadel toi­muvad erinevaid liikumisi tutvustavad esinemised ja praktilised treeningud, toitumisalased loengud koos tervisliku toidu praktilise valmistamisega.

Tervisepäevad

2012. a kevadel planeerime läbi viia 7 tervisepäeva Puhja valla ja 5 tervisepä­eva Konguta valla allasutustes ja ettevõ­tetes. Tervisepäevadel toimub osalejatel tervise esialgne hindamine. Peame seda vajalikuks, sest läbi hindamise saab ini­mene teada, kui suure koormusega võib ta treenida ja kui vajalik on talle igapä­evane liikumine. Igale tervisepäevale ootame vähemalt 10-12 osalejat.

Matkad

Kahe aasta jooksul planeerime läbi viia 4 matka, neist vähemalt kaks koos mõle­mas vallas. Ühised üritused lähendavad eri valdade kogukondi.

Erinevate liikumiste rühmatreeningud ja seminarid juhendajaga

2012.a sügisel pakume võimalust alus­tada tegelemist erinevate liikumistega (kõndimine, jooksmine, venitusharju­tused, võimlemine) kuues rühmas. Pla­neerime kummaski vallas teha 2 rühma vallakeskuses. Puhja vallas on plaanis juhendajaga treeningrühmade moo­dustamine ka vallakeskusest kaugemal: Rämsi külas ja Ulila alevikus. Rühmas koos tegeldes toetatakse üksteist osa­lema ja tõuseb liikumisharjumus. Toi­muvad e-Treening ja e-Toitumispäeviku täitmise õpetamine ja propageerimine. Treeningrühmad alustavad oma tööd 2012. aasta oktoobris ja projekti raames lõpetavad 2013. aasta kevadel.

Projekti toetavateks tegevusteks on lapsehoiuteenuse ja transporditeenuse võimaldamine. Tagamaks vallakeskusest kaugemal elavatele inimestele võrdsed võimalused osaleda projektiüritusel pea­me vajalikuks nendel päevadel korralda­da vallas bussiringid. Lapsehoiuteenust võimaldame kasutada väikeste lastega peredel südamepäevadel ja matkadel ning mõlemas vallas ühel liikumisrühma treeningul.

Projekti lõppfaasis toimub projektis osa­lejatele uus tervise seisundi hindamine, et näha kuidas see on muutunud. Soo­vijatel aidatakse analüüsida treening- ja toitumispäevikuid ning antakse spet­sialistide poolt soovitusi edaspidiseks. Projekti lõppüritusel teeme projektist kokkuvõtte ja arutame plaane ka edas­pidiseks terviseedendusega tegelemi­seks nii Puhja kui Konguta vallas.

Ootame projektis osalema kõiki Puhja ja Konguta valla tööealisi inimesi, kes hoo­livad oma tervisest ja tahavad paranda­da oma liikumisharjumusi. Infot projekti "Liigume üheskoos tervise heaks" tege­vustest leiate Puhja ja Konguta valla ko­dulehtedelt ja telefonidel 5154872 Milvi Sepp ja 5081568 Riina Savisaar.