Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) uuringute alusel väidetakse, et 50% inime­se tervislikust seisundist oleneb tervislikust eluviisist. Tervisekäitumine avaldub igapäe-vaelus valikuid tehes, tehtud otsused võivad olla tervisele soodsad või siis tervist kahjus­tavad. Projekti üldeesmärgiks on vähendada tervislikel põhjustel tööturult väljalangenud inimeste osakaalu Puhja ja Konguta vallas, tõstes elanike terviseteadlikkust ja suuren­dades liikumisharjumusi. Selle saavutami­seks nähakse ette nii Puhja kui Konguta val­las järgmised terviseedenduslikud üritused ja tegevused.

Südamepäevad

Terviseteadlikkust tõstvad südamepäevad on plaanis korraldada mõlemas vallas 2012. ja 2013. aasta aprillikuus. Südamepäevadel toimuvad erinevaid liikumisi tutvustavad esinemised ja praktilised treeningud, toi­tumisalased loengud koos tervisliku toidu praktilise valmistamisega.

Tervisepäevad

2012. a kevadel planeerime läbi viia 7 tervi­sepäeva Puhja vallas ja 5 tervisepäeva Kon­guta vallas. Tervisepäevadel toimub osaleja­tel tervise esialgne hindamine. Peame seda vajalikuks, sest läbi hindamise saab inimene teada, kui suure koormusega võib ta treenida ja kui vajalik on talle igapäevane liikumine.

Matkad

Kahe aasta jooksul planeerime läbi viia 4 matka, neist vähemalt kaks koos mõlemas vallas. Ühised üritused lähendavad eri val­dade kogukondi.

Erinevate liikumiste rühmatreeningud ja seminarid juhendajaga

2012. a sügisel pakume võimalust alustada tegelemist erinevate liikumistega (kõndimi­ne, jooksmine, venitusharjutused, võimle­mine) kuues rühmas. Planeerime kummaski vallas teha 2 rühma vallakeskuses. Puhja val­las on plaanis juhendajaga treeningrühmade moodustamine ka vallakeskusest kaugemal: Rämsi külas ja Ulila alevikus. Rühmas koos tegeldes toetatakse üksteist osalema ja tõu­seb liikumisharjumus. Toimuvad e-Treening ja e-Toitumispäeviku täitmise õpetamine ja propageerimine. Treeningrühmad alustavad oma tööd 2012. aasta oktoobris ja projekti raames lõpetavad 2013. aasta kevadel.

Projekti toetavateks tegevusteks on lapse­hoiuteenuse ja transporditeenuse võimal­damine. Tagamaks vallakeskusest kaugemal elavatele inimestele võrdsed võimalused osaleda projektiüritusel peame vajalikuks nendel päevadel korraldada vallas bussirin­gid. Lapsehoiuteenust võimaldame kasutada väikeste lastega peredel südamepäevadel ja matkadel ning mõlemas vallas ühel liiku­misrühma treeningul.

Projekti lõppfaasis toimub projektis osaleja­tele uus tervise seisundi hindamine, et näha kuidas see on muutunud. Soovijatel aidatak­se analüüsida treening- ja toitumispäevikuid ning antakse spetsialistide poolt soovitusi edaspidiseks. Projekti lõppüritusel teeme projektist kokkuvõtte ja arutame plaane ka edaspidiseks terviseedendusega tegelemi­seks nii Puhja kui Konguta vallas.

Ootame projektis osalema kõiki Puhja ja Konguta valla tööealisi inimesi, kes hooli­vad oma tervisest ja tahavad parandada oma liikumisharjumusi. Infot projekti "Liigume üheskoos tervise heaks" tegevustest leiate Puhja ja Konguta valla kodulehtedelt ja tele­fonidel 5154872 Milvi Sepp ja 5081568 Riina Savisaar.

Tule ja osale Puhja valla tervisepäeval:

13. aprillil kell 13.00 - 17.00 Puhja Gümnaa­siumis, reg. Milvi Sepp 5154872

14. aprillil kell 10.00 - 14.00 Ulila Keskuses, reg. Kristina Ermel 55542025

14. aprillil kell 14.30 - 18.30 Uula Huvikes­kuses, reg. Airi Mahla 5299183

05. mail kell 14.00 - 16.00 Puhja Gümnaasiumis, reg. Milvi Sepp 5154872

Asutusesisesed tervisepäevad:

13. aprillil Puhja vallamajas

03. mail Puhja Gümnaasiumis

16. mail Puhja lasteaias

Tervisepäevade läbiviijaks on MTÜ Vireo, kes pakub professionaalseid füsioteraapia ja tervisespordi teenuseid terviseprobleemide ennetamiseks ja parandamiseks. Tervise-päev on mõnus vaheldus igapäevasele tööle, võib nakatada inimesi spordipisikuga ning on jõukohane igaühele, kes hoolib oma ter­visest. Tervisepäev kestab umbes neli tundi ning koosneb neljast osast:

1. Tervisliku seisundi hindamine: kaa­lumine ja kehamassiindeksi arvutamine, vöö- ja puusaümbermõõdu mõõtmine ja suhte arvutamine, vererõhu mõõtmine, Po­lar Fitness Test treenituse väljaselgitamiseks, treeningpulsi arvutamine, põhiainevahetuse ja päevase energiavajaduse arvutamine, lii­kumisaktiivsust mõjutavate terviseproblee­mide väljaselgitamist (nt liigesehaigused, astma, diabeet jne), taustaankeet toitumis- ja liikumisharjumuste ning töö iseloomu kohta, vereanalüüside tegemise võimalus (veresuhkur, kolesterool, triglütseriidid).

2. Miniseminar - kuidas valida õige tree­ningkoormus?

3. Grupitreening: jooksu- ja/või kõnnitree­ning, lihasjõu harjutused, treeningul kasuta­me koormuse jälgimiseks Polari pulsikella. Spordiriided ja jalanõud on vajalikud, sest treeningut on nii mugavam kaasa teha. Tree­ningu toimumise koht oleneb inimestest ja ilmast.

4. Individuaalne tagasiside ja nõustamine: iga osaleja saab protokolli läbitud tervisliku seisundi hindamise, treeningu ja pulsi muu­tuste kohta treeningul. Võimalus küsida ter­visespordi alast nõu füsioterapeudilt. Lisaks saab iga osaleja 3 kuuks TASUTA kasutada eTreeneri portaali, kus saab kasutada tree­ning- ja toitumispäevikut, et saada paremat ülevaadet oma liikumis- ja toitumisharju­mustest. Ühe tervisepäeva grupis kuni 12 osalejat. Lisateavet vaata www.vireo.ee.