Järgmisel aastal on Tamme sõnul kavas täiendada näidendit ning mängida seda kahevaatuselisena. „Kultuuri oli piisavalt palju," nendib Tamm kokkuvõtteks. „Ja palverännak õnnestus."

Järgmine aasta toob kaasa uuendusi. Korraldajad tahavad muuta sündmuse kompaktsemaks ning täita tegevustega kloostris sees kõik nurgad ja nurgatagused. „Sellest peaks saama kultuuri- ja ajaloohuviliste kohtumispaik, kus on senisest rohkem jutuvõimalusi," lisab Tamm.

Samuti kavas tuua laat kloostrile lähemale ja pakkuda sellel rohkem värskeid toiduaineid.

Tamm soovib parendada ka info liikumist: „Kasvõi lapsed jookseksid ringi ja hõikaksid, mis kuskil toimub." Ta tahab kaasata järgmise aasta tiimi tänavusest enam vabatahtlikke ning samuti kaasata noori vanamuusikahuvilisi programmi enam. Tuleval aastal on oodata ka elavamat õhtust programmi.

Muusikalist meeleolu lõi Olde Hansa Musicus. Foto: Väino Silm.

„Laste mänguplatsi teema on vaja samuti tõsisemalt ette võtta," lisab ta. „Sel aastal oli peaaegu olematu, selline poolkogemata tekkinud."

Korraldajad tänavad südamest kõiki püha Bernardi päevadele kaasaaitajaid. Samuti panustas Tamme sõnul varasemast enam päevade õnnestumisse Padise vald ning ka see aitas kaasa parema tulemuseni jõudmisel.

Vallavanem Leemet Vaikmaa hinnangul õnnestus üritus kokkuvõttes väga hästi: „Etendus läks päris hästi korda, rahvast oli palju. Kõneluste põhjal tundus, et ka kaupmehed jäid rahule - teise päeva alguses oli rahvast küll hõredamalt, kuid hiljem pilt muutus."

Vallavanem tõdes, et kindlasti on asju, mida saaks paremini korraldada ning säärase suure ürituse ajal on tavaline väiksemate probleemide esilekerkimine. Samas tervikpilti see ei muutnud. Tulevikku vaadates märkis Vaikmaa, et Bernardi päevad peaksid ka edaspidi toimuma: „Mingi kloostri ümber toimuv üritus peab kindlasti olema, küll võib arutada selle täpse formaadi üle."

Mis teid vaimustab keskaja puhul?

Einar Laigna:

Vaimustab terviklik-kosmiline elu ja ühiskonnakäsitlus, mille sotsiaalseks vaimsustatud kehandiks on riigina keskaja keisririik. Loomulikult ainulaadne esteetiline pärand, arhitektuur, tahvelmaal ja filosoofia ning muidugi inimisiksus ise.

Võidakse küsida, aga katkud ja sõjad? Esteetikast ja eetikast oleme lahti saanud, aga katkud ja sõjad on jäänud...

Einar Laigna. Foto: Reet Reismaa.