Aruurkeraamika ühenduse esindaja, kunstnik Külli Kõiv rääkis, et seekord on müüjaid sama palju kui põletajaid. „Varem on laadale tulnud ka neid kunstnikke, kes puupõletusest osa ei võtnud. Juhtimaks tähelepanu puupõletusele kui ürgsele keraamikakunsti lättele, kehtestati sel aastal nõue, et igal kunstnikul peab laadal olema mõni ese ka puupõletusest. „Muidugi ei välistata ka kauneid elektriahjus põletatud esemeid, kuid meie, puupõletuse- usku kunstnikud, tahaks ikkka puupõletust propageerida," rõhutas Külli Kõiv, kes on ühtlasi ka üks Tohisool toimuva rahvusvahelise keraamikasümpoosioni eestvedajatest.

Tohisoo pargis asuv anagama-tüüpi savipõletusahi on Baltimaade suurim, siin saab põletada ka suurevormilist keraamikat. Ahju eripära seisneb selles, et seda köetakse puudega ja esemed on vahetus kontaktis tuleleegiga. Ahi sai valmis 2000 aastal, ehituse eestvedajateks olid Eesti keraamikud ja kunstiakadeemia, ehitamist toetasid ka keraamikute ametivennad USA-st. Tohisoo mõisapargis kannab ahju eest hoolt  Kohila vallavalitsus.

Kaks aastat tagasi allkirjastati Eesti Keraamikute Liidu, Eesti Kunstiakadeemia ja Kohila Vallavalitsuse vaheline koostööleping keraamikakunsti õppimiseks ja õpetamiseks, rahvusvaheliste keraamikasümpoosionite korraldamiseks Tohisoo mõisas asuva Kohila koolituskeskuses. Anagama ahju eest hoolitsetakse samuti ühiselt.

Potilaadaga koos toimub ka Tohisoo mõisapäev, kus Carl Mothanderi värvikast teosega „Parunid, eestlased ja enamlased" laiemat tuntus pävinud mõis on tulvil kunstinäitusi ja muusikat.Müüakse kohalikku käsitööd, tegutsevad töötoad, tutvustatakse Tohisoo mõisa ajalugu ja kõlab kaunis klaveri- ja koorimuusika.

Mõisapäeva ajakva

12.00
Potilaada ametlik algus pargis anagama - ahju ees. Samal ajal mõisas avatud kunstikooli õpilastööde näitus. Teisel korrusel MTÜ Vaiba-Liine vaipade näitusmüük. Kangaklassis rahvusliku paela punumine. Juhendab Piret Kuutok.

12.45 - 13.15
Muusikakooli õpilaste kontsert Kai Ruljand´i eestvedamisel

13.45.-14.45
Moedemonstatsioon: õmblusklassis valminud rõivaste esitlus.
Juhendab Veera Lepik

15.00
Kapa - Kohila Kammerkoori kevadkontsert. Dirigeerib Vahur Soonberg

Kehakinnituseks küpsetavad skaudid pannkooke. Välikohvikus saab keha kinnitada värskete lihapirukate, puljongi ja tassi kohviga.