Tiina Andron (keskel) nahatoas õpetusi jagamas

Martiina Viil, Pikasilla kool: „Puhja folk­looripäeval on alati väga rõõmus ja vaba õhkkond, mis haarab kaasa ka neid õpila­si, kes pole varem eriti pärimusega kokku puutunud. Puhjas on alati selline tunne, et oleme väga oodatud. Korraldajad on nak­kavalt naerusuised ja soojalt särasilmsed ning ajavad asja südamega. Õpitoad ja tegevused on mitmekülgsed ja põnevad, leidub midagi igale maitsele. Alustamine ja lõpetamine lauluringis aitab luua üht­sustunnet. Tore on ka see, et igal aastal on konkreetne teema, millest lähtutakse mui­nasjuttude ja meisterduste valikul."

Ingrid Sukamägi, Ilmatsalu põhikool: „Osalemine Puhja folklooripäevadel on üks väljund peale lavatantsude tegeleda ka folklooriga. Siin saab osaleda suvaline arv lapsi, mitte nagu tantsurühmas kindel arv. Korraldus on super - lühikese ajaga suu­detakse palju näidata (esinemised) ja pal­ju kaasa teha (erinevad töötoad). Lastele meeldivad meisterdamised ja mõistatused - meie kool on ikka aukohti saanud. Mis võiks olla teisiti? Ega saagi midagi teisiti teha - siis poleks see enam SEE folkloori-päev."

Eha Jakobson, Unipiha kool: „Kevade üheks tunnuseks Unipiha kooli lastele on aprilli alguses Tartumaa laste folklooripä­ev Puhja seltsimajas. Unipiha kooli lastele meeldis käia muinasjututoas, lahendada mõistatusi ning vedada vägikaigast. Ka teomehe eksamiga, looga alt läbi puge­misega nii, et selg põrandat ei puutu, said kõik lapsed ilusasti hakkama. Mõtlesin hil­jem, et tänu sellistele folklooripidudele on Unipiha lastes alles teadmine, mis on look ja vägikaigas ning nad oskavad lahendada mõistatusi, mis oli veel sada aastat tagasi nii suurte kui väikeste lemmikajaviide vi­devikku pidades."

Marika Rapur ja Anne Kaljuste, Tartu Kommertsgümnaasium: „Oleme väga rahul teie poolt pakutava programmiga. Lastepoolne tagasiside on alati olnud väga hea. Kes on kordki käinud, küsivad ikka, millal jälle see üritus toimub. Meeldiv on see, et kõigile lastele jätkub jõukohast te­gevust, lapsi ei panda pingeritta. Tegevu-sed motiveerivad ja innustavad lapsi ning annavad uusi mõtteid ja häid ideid edaspi­diseks. Jätkake aga samas vaimus, et täna-sed lapsed ka täiskasvanuna kannaksid edasi eesti rahva pärimust."

Eha Jakobson uuris ka meilt, miks seda üritust korraldame ja mis see meile endile annab? Vastus küsijale kõlas nii: „Folk­looripäevade korraldamine on seda laadi tegevus, mis annab tõepoolest palju ka tegijatele, aga mida ja kui palju - kuidas ja millega seda mõõta? Igatahes oleme me ise pärast üritust alati tükk aega veel folklooripäeva järellainel. Eelkõike on see ikka vai­mustus toredatest lastest! Sellest mida ja kuidas nad teevad ning kuidas ja millise entusiasmiga nad kõiges kaasa löövad. Tänud juhendajatele, kes oskavad ja suudavad lapsi hoida tegelemas meie esiemade ja -isade tantsude, laulude, ringimängude ja pil­lilugudega!"

Seekordsed läbiviijad. Fotod Opsali kroonikast

Tartumaa laste XV folklooripäeva toimus tänu Eesti Kultuurka­pitali Tartumaa ekspertgrupi, Folkloorifestivalide programmi, Puhja Vallavalitsuse ja Tantsuselts Opsali toetusele.