Olgu kool remonditud ja ilus või pisut lagunenud ja vana- eesmärk on anda head haridust. Meie puuhõnguline koolimaja, suur ahi klassinurgas, mis õpilastele soojust jagab, seda kõike ei saa kogeda linnakooli õpilane. Iga kool on ilus oma eesmärkide, mitte välimuse pärast. Tähtis on see, et meie kooli õpilased arutlevad lihtsate asjade üle, saavad iseendaga hakkama, oskavad hoida oma sõpru ja teavad, mis on nendele esmatähtis. Väärtustavad seda, mis on neile koolist kaasa antud. Peavad lugu naljast ja naerust.

225 aastase ajalooga ja pikaajaliste traditsioonidega Puiatu koolil on oma nägu: õppimise-, looduse-, spordi- ja muusika nägu.

Meie Kool on püüdnud anda kaasa igale õpilasele eelkõige teadmisi- oskusi, mida vajame elus toimetulemiseks. Kool on külvanud head seemet. Meie vilistlased on töötanud ja töötavad kõikvõimalikel ametitel.

Oleme uhked, et meie kooli on lõpetanud täna juba manalateel Harald Raudsepp (New Yorkis ilmuva Vaba Eesti Sõna peatoimetaja), täna maailmas tuntud südamearst prof Jaan Eha ja tekstiilikunstnik Erika Pedak (Järvekülg), ajaloolane Jaak Pihlak, näitekirjanik ja muusik Jaan Tätte, ärimees Juhan Kolk, Pärsti Valla volikogu esimees Jaan Mätas, Viljandimaa parim konstaabel Andres Pihlak.

Need on ainult mõned meie sadadest tublidest vilistlastest. Meie Koolis on alati jagatud loodushariduslikke teadmisi ja praktiseeritud looduslähedast õpetust lõimingus teiste õppeainetega. Eesmärk on ajast aega üks- tekitada õpilastel tahtmist asju ISE edasi uurida. 1951.aastal rajatud kooliaed andis/annab selleks hea võimaluse. Täna on lisandunud aiatarkustele väljasõidud ja loodushariduslikud projektid erinevates Eestimaa paikades.

Meie Koolis on staadion (ainuke Pärsti vallas) ja jalgpalliväljak, kus on peetud maha põnevad pallilahingud ja mänguplats, kus nii suur kui väike ronida ja lihtsalt end sirutada saab. Käsipall on olnud aastakümneid meie koolis populaarne. Tuntud käsipallimängijad Marko Koks ja Kristo Järve on pallipisiku saanud meie koolist. Populaarne on olnud ka meie vilistlaste hulgas vibusport.

Saavutatud on häid tulemusi Eesti tiitlivõistlustel ja rahvusvahelistel turniiridel. Ja kui sügisene spordipäev saabub, siis on kohal kõik meie valla koolide lapsed. Lahti läheb ühine jõukatsumine hüppamises, jooksmises ja palliviskes. Isegi antiikolümpiamängud oleme maha pidanud.

Meie Kooli omapäraks on see, et kõikidele lastele meeldib laulda ja esineda. Esinetakse koolikontsertidel, valla- ja maakonna üritustel, osaletakse maakonna- ja vabariiklikel laulupidudel. Head Puiatu Kooli vilistlased ja endised töötajad! 8.juunil tähistame kooli 225. aastapäeva.

Mõned meist teevad seda kohale tulles, teised peavad seda oma südames.
Aga tähistame! Sest oma kooli ja kooliaega meenutades läheb süda soojaks. Meie kõigi ülesanne on hoida seda sooja tunnet oma südames. Aita meid hoida traditsioone, et need ei hääbuks.