Pukas on näiteks laste olukorra parandamiseks mõned sammud astutud. Vallavanem Heikki sõnul proovib vald pakkuda noortele samu võimalusi, mis on tagatud linnalastele. Korda on tehtud Puka staadion ning soov on rajada ka jõusaal. Selle kõrval on uuenduskuuri läbinud Puka rahvamaja, kus käiakse koos laulmas ja tantsimas. Kuigi Puka koolis on võrreldes kümne aasta taguse ajaga laste arv kahanenenud, pole keegi käega löönud. "Võitleme laste siiajäämise eest," ütleb Heikki kindlasõnaliselt.

Puka kooli kõrval on teine koht, kus lastel võimalik õppida, Keeni põhikool. Pukas või Keenis õpivad ka Sangaste ja Kuigatsi lapsed. Mõni käib kaugemal Otepää koolis, sest kui Pukas on olemas gümnaasium, siis Keeni kool pakub vaid põhiharidust.

Lapsed ja nende vanemad tunduvad koolidega rahul olevat. Keeni põhikoolis õpivad näiteks Sangaste vallas elava perekonna Pruuli kõik kolm last - Lella, Larina ja Marina. Pereema Anneli kiidab Keeni puhul eelkõige seda, et väikestes klassides on õpetajatel rohkem aega lastega tegeleda.
Anneli
Uurisime lastelt, kuidas neile koolis meeldib ning kõik kolm tundusid rahul olevat. Lella on saanud vahetusprogrammi Comeniuse kaudu külastada Itaaliat ja Lätit, Larina usina tantsijana on osa võtnud suurest tantsupeost ning Marina lõpetas esimese klassi viitega. Tegelikult olevat kõik kolm pereema Anneli sõnul viielised. Tänu tublidele lastele on Annelit igal aastal kutsutud ka Sangaste lossi vallavanema vastuvõtule. Selline olevat siinne traditsioon, et tänada vanemaid tublide laste eest.
Lella