Vöölased on ainsad tänapäeva imetajad, kelle selga katavad luukilbised. Pruun-harjasvöölase seljakilbis - karapaks koosneb 18 kilbisest, millest 7-8 on liikuvad. Väga hästi arenenud haistmise ja kuulmisega vöölased peituvad ohu korral urgu, kaevuvad maasse või peidavad käpad kõhu alla ja suruvad end maapinna ligi.

Maikuu teisel nädalal käis seltskond püünsikaid loomaaias külas. Kuna Tallinna Loomaias elutseb harjasvöölasi kümmekond, siis said meie lapsed kõikide loomakestega tutvuda ja endale hoolealuse valida. Valituks osutus trikimees, kes pärit Saksamaalt, nimega Heinrich. Õpilased arvasid, et tema iseloom - natuke uudishimulik, ulakas ja isegi tujukas - on just samasugune nagu meie lapsed. Pruun-harjasvöölase talitaja rääkis meile palju vahvaid lugusid harjasvöölaste elust ja tegemistest. Lapsed said oma kõikidele küsimustele vastused. Samuti said kõik soovijad Heinrichiga võidu joosta ja teda sülle võtta. Ega see süllevõtmine nii lihtne olnudki, sest ülikiirel ja tegusal Heinrichil oli samuti uudistamist ja tegemist küllaga. Algul aeglasena ja uimasena tundunud loomake oli tegelikult ülikiire ja asjalik.

Enne lahkumist jõudsime heita veel pilgu elevantidele ja jõehobustele, nemad on meie harjasvöölase naabrid. Ilm oli kevadiselt päikseline ja nii lapsed kui ka õpetajad said sellest käigust palju positiivseid emotsioone.

Meie koostöö loomaaiaga jätkub. Sügisest hakkame kindlasti korraldama õppekäike ja ekskursioone Tallina Loomaaeda. Samuti lubasime olla abiks, kui loomaaial peaks pisikesi abilisi vaja minema.

Kui loomaaeda satute, siis otsige Heinrich üles ja veenduge ise, et tegemist on ülivahva tegelasega!