Mäletan, et 15. sünnipäeval võrdlesin valla vanust inimese arenguga ehk siis keerulise teis­meeaga, kus inimene hakkab alles lõplikult välja kujunema. 20 aastane on juba täiskasvanud ja palju iseseisvam. Samas aga sageli ka mitte kõiges täiesti sõltumatu, käiakse ülikoolis või elatakse sageli veel vanemate juures ja sõltutakse nende ra­hakotist Nii on ka täpselt täna omavalitsustega. Selle 5 aastaga on kindlasti palju selgemaks saanud, vald oma ülesehituselt ja struktuurilt korrastunud, eelarve maht tänu projektirahadele palju kasvanud jne. Samas sõltume liiga palju oma „vanematest" ehk vabariigi valitsusest ja riigiko­gust, kes oma äranägemist järgi jagavad toetusfondi, mängivad tulumaksu protsendi ja teede investeeringute rahadega. Kui inimene asub reeglina 20. ja 30. eluaasta vahel peret looma ja abielluma, siis pole välistatud ka omavalitsuste puhul, et 5 või 10 aasta pärast saame rääkida oma­valitsuste ühteheitmisest, kus siis paaripanijaks on haldusreform. Seda kõike muidugi näitab aeg.

Vaevalt 20 aastat tagasi oskas keegi ette kujutada tänast elu. Eesti ja sealhulgas ka Puurmani vald on läbi teinud tohutu arengu ja seda ikka positiivses suunas. Sageli me ei oska seda hinnata ja märgata. Kui 20 aastat tagasi trükiti kõik dokumendid trüki­masinal ja mobiiltelefonidest ja arvutitest ei teadnud keegi mida­gi, siis täna on need täiesti iseene­sestmõistetavad ja igapäevaelu lahutamatud kaaslased. Vald sai esimese arvuti ja mobiili alles 90ndate keskel. Kindlasti on palju muutunud ka üldine heakord. Inimesed on oma koduõued ja majad kenasti korda teinud, vald panustanud palju heakorda ja parkide kaunimaks muutmi­seks. Turvalisuse tõstmiseks on palju rajatud tänavavalgustust ja kergliiklusteid. Remonditud ja korda tehtud palju hooneid. On ka arenguid, mis pole just kõige paremad - rahvaarvu vä­henemine 2200lt 1700 inimeseni, samuti rahvastiku vananemine ja noorte väljaränne. Need on terve Eesti probleemid, millele pole regionaalpoliitika kujundamisel piisavalt tähelepanu pööratud.

Ühe väikese valla suurimaks rikkuseks on ikkagi inimesed. Nemad kujundavad ja määravad oma kodukoha arenguid. 20 aastaga on ka selles osas suured muutused toimunud. Riigikorra vahetus ja vabaduse saamine oma asjade üle otsustamiseks on andnud tõuke kolmanda sektori ja kodanikuühiskonna arengule. Puurmani vald saab uhke olla, et meil tegutseb Eesti üks vani­maid mittetulundusühinguid Härjanurme Maarahva Selts, kes on üle ühe kuu vanem kui vald. Aktiivselt tegutsevad Sadukülas ja Puurmanis noortekeskused, eakatel on oma seltsitegevus, käsitööhuvilistel selts. Samuti on loodud mitmed MTÜd, kes tegutsevad elukeskkonna pare­maksmuutmise nimel projekte kirjutades, nagu näiteks Kursi Selts. On palju inimesi, kes oma ajast ja vabast tahtest juhendavad ringe ja edendavad huvitegevust. Jõudu ja jaksu teile kõigile.

Palju õnne meile kõigile meie valla 20. sünnipäeval!