Seega, lugege ja saate teada uusi üksikasju, mida Eestis on millegipärast seni ümbritsenud raske saladuseloor. Ja leppige olukorraga, kus armsaks saanud parvlaevade Saaremaa, Muhumaa ja Hiiumaa siirdumine uutele “jahimaadele” on Saksamaa-poolsete teadjate sõnul juba ammu otsustatud.

Olgu veel öeldud, et me plaanisime Jahnkega rääkida juba kolmapäeval, aga ta viibis siis lähetuses Berliinis ning ei leidnud aega meie telefonikõnedele vastata. Seetõttu jätkubki aina uusi huvitavaid pöördeid pakkuv praamisaaga veel ka nüüd.

Härra Jahnke, palju õnne! Teil õnnestub eestlaste abil käivitada 14 aastat suletuna püsinud parvlaevaliin kahe liidumaa, Alam-Saksimaa ja Schleswig Holsteini vahel, mis peaks oluliselt leevendama kohalikke transpordiprobleeme. Kuidas see suur ettevõtmine teoks sai?

Tänan teid õnnitluste eest! See, et Alam-Saksimaal asuva Cuxhaveni ja Schleswig-Holsteinis asuva Brunsbütteli vahel taastub pärast nii pikka vaheaega parvlaevaühendus, on suur töövõit kogu meie piirkonnale.

Otsisime operaatorit mitu aastat. Et liin lõpuks avatakse, selle taga on nii EGEB, kus mina projekti kallal töötasin, kui ka Cuxhaveni arenguagentuuri inimesed. Edu tõi kahe piirkonna koostöö.

Millal Eestist tulevad laevad Elbel sõitma hakkavad?

Liin, mida alguses hakkavad teenindama kaks laeva, avatakse ilmselt augusti teisel poolel või septembris ehk siis hilissuvel või varasügisel – ütlesime seda ka oma pressiteates. Täpset infot pole opereerima hakkav Elb-Link meile veel andnud. Kindlasti peavad laevad aegsasti varem kohal olema, et teha proovisõite, et katsetada sobivust sadamatega jne. Kolmas laev tuleb 2016. aasta sügisel.

Juba mõne nädala pärast peaks toimuma liini pidulik avamine, et anda sellest avalikkusele teada ja tõmmata tähelepanu. Siis peaks Eestist tulev laev tegema avasõidu, kuhu kutsutakse kohalikud ettevõtjad, arvamusliidrid ja muidu tähtsad inimesed. Ma ei tea, milline laev see nendest kolmest uuest laevast on. Avasõidu aeg pole veel paigas, viimase info järgi peaks see toimuma kas juuni lõpus või juuli alguses.

Loe täispikka intervjuud Meie Maast.