Kohaliku omavalitsuse hea toega saab noortele mitmesuguses vormis sportimisvõimalusi luua, suunata noori paremate saavutuste poole ja mis kõige tähtsam – hea tervise poole. Kui jätkaksime ilma spordikoolita, ei lähe homses päevas noortespordi seisukohalt midagi paremaks, sest keegi ei vastuta spordihariduse sisu eest. On suur vahe, kas spordiasutus vastutab spordirajatiste ja -ruumide kasutamise või spordihariduse sisu eest. Kui jätkame spordikoolita, saab kannatada ennekõike noortesport, aga mille nimel siis üldse pingutada kui mittejärelkasvava põlvkonna tervislike ja sportlike eluviiside pärast?

Sel sügisel avamegi Rae huvialakooli struktuuris spordiosakonna, mis hakkab tööle sisuliselt spordikoolina. Spordiosakonna loomise eesmärgid on sisulise töö kvaliteedi tõus, edu koolidevahelistel võistlustel ning osalemine Eesti meistrivõistlustel. Spordiosakond toob stabiilse rahastuse prioriteetsetele aladele Rae huvialakooli juurde spordiosakonna loomine toetab Eestis end igati õigustanud omavalitsuste poolset spordi rahastuse mudelit. Õnnestunud näiteid spordikooli pidamisest leiab mitmetest Eesti linnadest ja valdadest. Edukalt toimiva spordikooli leiab Rakverest, Pärnust, Võrust, Viljandist, Jõhvist ja Kuressaarest. Valdadest tegutseb spordikool näiteks Tartu vallas ,Karksis. Tallinn käivitab oma spordikooli huvikooli struktuuris käesoleva aasta 1.septembrist.

Spordiosakonna käivitamine tõstab valla noortespordi konkurentsis püsimise võimet, sest noortega tegeletakse süsteemselt. Kui seni on vald rahastanud koolide juures toimivaid spordiringe, mille kvaliteedi üle keegi otseselt kontrolli ei omanud, siis spordiosakonnal lasub vastutus tagada treeningutele kvaliteet. Senine koolide spordiringi põhine rahastuse süsteem pole rahuldanud ei lastevanemaid ega ka omavalitsust. Ei soovi ju keegi maksta raha või kulutada aega ja mitte midagi selle tulemusel ei juhtu.

Rae valla noorte sporditulemused on tulnud väljaspool valda tegutsevates klubides või spordikoolides treenides. Kuid samas peab lisama, et kuigi tulemustele on mõistlik edaspidi rohkem rõhku pöörata, on spordiosakonna asutamise juures kõige olulisem siiski anda noortele oma koduvallas korralik põhi ehk ettevalmistus tulevaste valikute tegemiseks spordis. Loodavas spordikoolis põhineb õppe- ja kasvatustegevus plaanipärasel ning regulaarsel õppe- ja treeningtööl. Spordikoolides toimuvad treeningud omavalitsuste välja valitud prioriteetsetel aladel.

Rae vald on spordialade valikus mõistlikuks pidanud lähtuda eelkõige kooli kehalise kasvatuse tundide ainekava põhivaldkondadest. Esialgu on alad korvpall, võrkpall, kergejõustik, lauatennis ja male. Vald peab oluliseks, et spordialade valiku osas tuleb arvestada ka koolide prioriteetidega, sest koolinoorte vahel toimuvad võistlused nii vallasiseselt, maakondlikult kui ka vabariiklikul tasemel.

Huvialakooli spordiosakond hakkab vastutama kogu valla spordivaldkonna õppetegevuse eest. Lastevanemate jaoks tähendab see stabiilsust teadmises, et tema lapse areng ei sõltu spordiklubi meelemuutusest tegevus ühtäkki lõpetada, sest omavalitsuselt saadav klubi pearaha pole enam näitekspiisav. Sport vajab järjepidevat stabiilset finantseerimist ja Rae vald on teinud selleks kõik, et saaks edaspidi stabiilsuse eest seista. Seadusest tulenevalt peab spordikool tegema koostööd spordiklubidega, kuna omavalitsuse allasutused ei saa olla spordialaliidu liikmed ning seetõttu ei saa osaleda alaliidu korraldatavatel võistlustel.

Teised alad väljaspool spordikooli ei jää rahastuseta. Spordiosakonna käivitamine ei muuda midagi spordiklubide toimimises tänasel päeval. Peame oluliseks säilitada meie elanike jaoks valikuvabadus alade vahel. Kõiki alasid väljapool spordikooli toetame hetkel kehtiva lastevanematele makstava peretoetuse all oleva noorte spordi- ja huvitegevuse kuluhüvituse kaudu, mida reguleerib vallavolikogu määrus. Käesoleval aastal toetab vald noorte huvi- ja sporditegevuse kulusid 50 protsendi jagu aastas või kuni 128 euro ulatuses aasta kohta. Viimati maksis vald välja esimese poolaasta eest huvi- ja sporditegevuse kuluhüvitisi kogusummas ligikaudu 63 000 eurot enam kui 900le Rae valla elanikule.

Kokkuvõttes korrastab spordiosakonna loomine spordisüsteemi Rae vallas, mis toob kaasa kvaliteedi tõusu. Kuna Rae valla elanike keskmine vanus on 32 aastat ja väga paljudes peredes kasvavad väiksed lapsed, on spordiosakonna kaudu sporditegevusele järjepideva rahastuse leidmine homsesse vaadatuna ülimalt oluline.