Enamus külade esindajatest tulid küladepäevale oma küla esindussärgis moodustades platsil toredaid värvilaike. Puhkpilliorkester toetas marsitakti, VIP-de tribüünilt lehvitati ja hõisati tervitushüüdeid küladealevike esindajatele. Pidulikum hetk oli sinimust- valge lipu heiskamine hümni saatel. Uhkelt lehvisid korraldaja - Vaida aleviku ja Rae valla lipp. Ja siis läks lahti! Tegevusi platsil koordineeris Aruvalla külavanem Ardi, keda toetasid sinistes „Vaida sõbra" särkides toimkonna liikmed. Toimkond oli ette valmistanud lustlikud võistlused, selgitamaks tublimat külade võistkonda.

Meeskondlikult toimus paarissuusatamine ja -röövlijooks sukkpüksid peas. Meeskonnatöö tugevust määras kogu seltskonna pika puuga sünkroonne jooks.

Nutikust ja sportlikku püramiidiesitlust sai näha külainimeste mahutamisel kahemeetrise nöörijupi sisse. Viktoriinis olid küsimused Vaida aleviku ja Rae valla ning laiemalt Harjumaa kohta. Lustakalt kulges veega täidetud kindaviske võistlus, mis tihtipeale lõppeski kosutava veepahvakuga püüdjale. Ja lõpuks tuli lahti sulatada sügavkülmutatud särk, et see siis oma külavanemale selga tõmmata. Esindajad rivistusid vastavalt särgi lahtiharutamise järjekorrale ühtsesse rivvi ja ega keegi ei kiirustanudki sellest märjast ja jahedast särgist välja pugema. Parim hapukurk oli valmistatud Aruvalla külas.

Lisaks võistkondadele kaasaelamisele oli külalistel võimalus igal täistunnil jälgida Vaida põhikooli õppurite esinemiskava. Meesansambel „Kuldne Õhtupäike" esitas paremiku oma repertuaarist ja asus siis külades valmistatud hapukurke hindama.

Seda oli üsna raske teha, sest kurgid olid ju kõik tõesti maitsvad! Toimus võistlus naistele „pannitennises" ning meestele õllekasti kestvustõstes. Lapsed tegutsesid lastealal, poistele pakkus teravaid elamusi militaartehnika ja sellega sõitmine. Korraks külastas laagriplatsi äraeksinud tuuleiil, mis lennutas ühe suure telgi teise kohta, kuid telk sai lisakinnitused ja paigaldati vanale kohale tagasi.

Söögikohti oli piisavalt ning platsil podises välikatel ülimaitsva supiga, millega taastati rassimises kuluvat jõuvaru. Ja oligi aeg enne lõkke süütamist kokkuvõtteid teha ja õnneloosis osalejate vahel saunaukse võitjad selgitada. IX-ndatel Rae valla külade päeval oli ligi 600 osalejat ja suurima osavõtjate arvuga oli loomulikult Vaida alevik.

Toimus ju kogu tegevus peaaegu nende oma koduõuel, olgugi territoriaalselt naaberküla maadel külalislahke taluniku heinamaal. Võistkondadega osalesid kokku 13 külaalevikku.

Paraadirivistuses eristusid Aruvalla, Salu, Vaidasoo, Kadaka ja Urvaste küla, parim hapukurk oli valmistatud Aruvalla külas, viktoriini võitjaks oli Salu küla meeskond, kindaviske võitis Kadaka küla, kõige rohkem said nööri sisse mahutatud inimesi Patika küla ja Lagedi aleviku seltskonnad, teatevõistluse võitis Lagedi alevik, kiireim külmutatud särgi harutaja oli Aruvalla meeskond.

Üldvõitja kuldse medali ja järgmise aasta küladepäeva korraldusõiguse sai kokkuvõttes Urvaste küla. Hõbemedal kuulus Patika külaesindusele ja kolmanda auhinnalise koha sai Kadaka küla esindus. Punktideta ei jäänud ükski osalenud küla. Päev lõppes simmaniga, mille tõmbas hoogsalt käima E-Kapell. Rae valla IX küladepäeval osalejatel jagus kiidusõnu nii korralduse kui ka korraldajate aadressil.