Tänapäeval on inimesed mobiilsed ja paljudele ei ole probleemiks sõita tööle jõudmiseks maha kasvõi sada kilomeetrit. Samas, miks ei võiks inimene elada mugavamalt ja käia tööl oma kodu lähedal, kui tööd on, arutleb Henriksson.

 „Aastas võtame tööle ligi 200 inimest," ütleb valdkonna personalijuht Maarit Vabrit-Raadla ja lisab, et selline on olnud number arvestades inimeste liikumisi kõigis Eesti ABB üksustes - Jüris, Keilas, Maardus, Kundas, Tartus ja Jõhvis, kus töötab ligikaudu 1200 inimest.

Tehased kolivad Jürisse kokku

Alates märtsist 2013 korraldatakse kogu ABB tootmine ümber Jürisse. Avatav uus tootmis- ja büroohoone koondab nii Maardu kui Keila tehase. Kahe tootmisüksuse ületoomisega Jürisse tuuakse üle ka töötajad, kuid asutus, kus on üle tuhande töökoha, vajab üsna sageli uusi spetsialiste ja Henriksson sooviks väga, et kohalikud Rae valla elanikud leiaksid tee ABB-sse. „Aastas võtame tööle ligi 200 inimest."

Tootmisettevõttes tööd otsivatel inimestel tasub ABB tööpakkumistel silma peal hoida juba praegu, sest mitmekülgne värbamine käib ettevõttes pidevalt. „Otsime tugiüksustesse töötajaid, insenere, masinatehasesse töölisi," resümeerib Vabrit-Raadla augusti keskpaiga otsingud.

Vajatakse motiveeritud töötajaid

Erinevaid ameteid on ABB-s palju ning Vabrit-Raadla tõdeb, et osade tootmise valdkonna ametite puhul on oluline erialane ettevalmistus. „Inimene tuleb meile ja ta peab teadma, kuidas skeemi lugeda, milline on mutrivõti ja kuidas seda kasutada. Lisaks seadmete töö tundmine ja muud sellised tegevused."

Paralleelselt ettevalmistatud töötajate otsinguga tuntakse huvi ka spetsiifi lise ettevalmistuseta, kuid hea tahtmise ja tehnilise taibuga inimeste vastu, sest ettevõtte koolitab ka endale ise töötajaid. Personalijuht ja tegevjuht tõdevad, et paraku ükski kutsekool Eestis veel ABB-le vajalikul määral spetsialiste ette ei valmistagi.

 „Kutsekoolidel ei ole pakkuda seda, mida meil vaja," ütleb Henriksson, lisades, et rohkem tuleb rõhku panna sellele, et kutsekool valmistaks paremini ette vajalikke töölisi.

Kutsehariduskeskustest on ABB-l kõige parem koostöö Tallinna Tööstushariduskeskusega ja Tallinna Polütehnikumiga. „ABB-l on oma stipendiumiprogramm ja toimuvad ühised koolitusprogrammid," märgib Vabrit- Raadla. „Teiste kutsekoolidega oleme samuti suhelnud ja teinud projektegi koos, kuid see ei ole kujunenud tihedaks ja süsteemseks tegevuseks."

ABB süsteemis on eelis oma erialaste teadmiste poolest mehhatroonikutel, elektrikutel, mehhaanikutel, energeetikutel, infosüsteemide spetsialistidel ja automaatikutel, kuid Vabrit-Raadla julgustab kandideerima teisigi, kel tehnilist taipu ja tahtmist töötada suures tootmisettevõttes.

Inseneridel suur tulevik

Inseneride ettevalmistamisel on ABB-l pikaajaline koostöö Tallinna Tehnikaülikooliga.

Käesoleva aasta alguses sõlmiti uuel tasemel raamleping, mis hõlmab õppekavade arendamist, tudengite ja teadlaste praktikat, stipendiume ja talendijuhtimist, teadustööde juhendamist, teadus- ja arendustegevust ning täiendõpet ja koostööprojekte.

Tänavu suvel oli Tallinna Tehnikaülikoolist ABB-s praktikal palju noori. Praktikante võeti tööle ligi 40. „Järelkasv on oluline," rõhutab Bo Henriksson, kes ei salga, et tootmise mahud tulevikus kasvavad. „Inseneridele pakume väga häid arenguvõimalusi. Töötasu on nii hea, et ei ole vaja kahel töökohal töötada," lubab tegevjuht.

Lisaks pakub ABB töötamise võimalust välismaal. „Meie inimesed töötavad praegu Soomes, Šveitsis, Mehhikos, Indias, Brasiilias, Lõuna-Aafrikas. Aga ega neid inimesi, kes tahavad väljaspool Eestit töötada, eriti palju olegi. Kümne aasta eest oleks pilt olnud teistsugune, kuid elu on läinud Eestis paremaks ja enam nii naljalt ära ei kiputa," tõdeb Henriksson, kes oli ka 20 aastat tagasi koos praeguse kommunikatsioonijuhi Neda Paisootsiga ettevõtte Eesti fi liaali käivitamise juures.

_____________________________________________________________________

5. oktoobril toimub avatud seminar ABB huvilistele

ABB Eesti tähistab käesoleval aastal 20. sünnipäeva ja sel puhul kutsume kõiki huvilisi ABB seminaripäevale, mis toimub 5. oktoobril 2012 Tallinna Tehnikaülikooli aulas. Oleme kutsunud esinema erinevaid oma ala professionaale, kes tutvustavad ABB innovaatilisi ettevõtmisi üle maailma. Tule kuulama ja saa osa ABB maailmast. Kõik loengud ja töötoad on tasuta, võta ka sõber kaasa! Lisainfo ABB koduleheküljel www.abb.ee

Millega tegeleb ABB?

ABB (www.abb.com) on ülemaailmne tehnoloogialiider energeetika ja automaatika valdkonnas, mille kliendid on infrastruktuuri- ja tööstusettevõtted. ABB tehnoloogiad aitavad klientidel vähendada tootmisega seotud keskkonnamõjusid. ABB kontsern annab tööd ligi 130 000-le inimesele sajas riigis.