Remmelg sõnas, et Umbsaare jaam ei ole võimeline jäätmeid käitlema ning seal toimuks ainult ümberlaadimine veoks Võrule kõige lähemal asuvasse Torma prügilasse. "Jäätmete samasugune ümberlaadimine suurematele veokitele on Aardlapalu jaamas odavam ja seega on kogukulu madalam ja tarbija peab kokkuvõttes vähem maksma."

Remmelg märkis, et alates 1. augustist hakkab Võru linnas jäätmeveol kehtima vabaturg ja tõusevad hinnad. "Hinnatõus jääb madalamaks, kui linn Umbsaare jaama kasutamise korral ette nägi," teatas ta. "Vabaturu tingimustes võib klient loomulikult valida ka ükskõik millise teise vedaja teenust osutama."

Võru abilinnapea Kristjan Võrno ütles BNS-ile, et Võru linnas on jäätmeveol alates 1. augustist vabaturg ning samuti on igal elanikul võimalik viia prügi omal käel Umbsaare jäätmekeskusesse. "Uus Võru linna jäätmeveo hange on välja kuulutatud ning konkursi tulemused selguvad 9. augustil," lisas Võrno. "Kui tulemusi ei vaidlustata, siis on sisuliselt võimalik taastada korraldatud jäätmevedu alates septembrist."

Võrno märkis, et Umbsaare jäätmekeskuse projekt sai alguse juba enne 2008. aastat. "Võru linna ja valla idee oli pärast Räpo prügila sulgemist luua linna lähistele jaam, mis võimaldaks hakata vastu võtma kõigi soovijate prügi ning rahuldada otseselt ka kahe omavalitsuse kodanike vajadused," selgitas ta. "Kui keskus käesoleval aastal valmis, oli muudetud seadusandlust ning omavalitsustel ei ole enam võimalik sisuliselt kaasa rääkida oma jäätmemajanduse suunamises."

Abilinnapea lisas, et Ragn-Sells tõstis hindu väikekonteinerite lõikes 60 protsendi ulatuses ning suuremate ehk 4,5 kuupmeetriste konteinerite puhul üle 100 protsendi. "Peamine erimeelsus linna ja Ragn-Sellsi vahel seisnebki selles, et kui jäätmefirma eesmärk on saada siit kasumit, siis linna huvi on saada soodne ja sobivaim teenus," sõnas ta. "Kahjuks oleme meie aga äriettevõtetega võrreldes nõrgemas positsioonis."

Konkurentsiamet tegi 31. mail Võru linnavalitsusele soovituse mitte anda Umbsaares asuvale mittetulundusühingule (MTÜ) Võru Jäätmekeskus kas otseselt või läbi riigihanke tingimuste ainuõigust või eelisseisundit Võru linnas korraldatud olmejäätmeveoga hõlmatud jäätmete käitlemisel.

Ameti teatel jõudis 2011. aasta alguses nendeni teave, et Võru linn soovib sõlmida lepingu, mille kohaselt peab jäätmevedaja Ragn-Sells Võru linna soovil suunama kõik segaolmejäätmed Umbsaares asuvasse MTÜ Võru Jäätmekeskus omanduses olevasse jäätmekäitluskeskusesse. Samas oli Ragn-Sells teavitanud, et tarbijatele oleks soodsam, kui olmejäätmed viidaks konkureerivatesse käitluskohtadesse. Ameti hinnangul peab jäätmevedajal olema valik, millisesse nõuetekohasesse jäätmekäitluskohta jäätmed viiakse.

Ragn-Sells vaidlustas Võru linna käivitatud riigihanke jäätmevedaja leidmiseks. Vaidlustuskomisjon rahuldas Ragn-Sellsi vaidlustuse ning kohustas Võru linnavalitsust viima hankedokumendid seadusega vastavusse.

Eelnevalt on Ragn-Sells meedias kritiseerinud ka keskkonnainvesteeringute keskuse poolt rahastatavat Polli jäätmekäitluskeskuse rajamist.

Remmelga sõnul püstitatakse rajatavad käitluskohad olmejäätmete energiakasutuseks ilma riikliku toetuseta, kuid neid on kavandatud veidi suuremas mahus, kui praegu prügi tekib. "Seetõttu on keskkonna seisukohalt kuritegelik veel ühe prügila rajamine Pollisse," märkis ta. "Ladestamine on seotud suurema keskkonnariskiga ja neil on seetõttu ainuüksi sulgemisjärgne nõutav järelhoolde periood 25-30 aastat."

Ta lisas, et vaba konkurentsi seisukohalt on lubamatu, et riigiabi soovitakse anda 85 protsendi ulatuses ühele prügila- ja energiakasutusprojektile. "Hinnad lähevad siis üles, kui omavalitsus või temaga seotud äriühingud soovivad lõpetada vaba konkurentsi ja suunata jäätmed kallima hinnaga oma käitlus- või ümberlaadimiskohta."