Tartumaa Aasta Küla 2012 kuulutatakse välja sügisel. Võitja läheb maakonda esindama järgmisel aastal Saaremaal toimuvale Eesti Külade X Maapäevale. Külapäev jätkus aga erinevate tegevustega.

Toimus ekskursioon Rahinge farmi, kus sai näha, kuidas käib tänapäeval lehmalüpsmine ja vasikate toitmine - uskumatu, kui arvutiseeritud see on. Õpetati tegema seepi, munakarpidest süüteroose ja tehti fruktodisaini ehk maakeeli - tehti aedviljadest garneeringuid. Lapsed said sõita poniga. Kõik see oli huvilistele tasuta.

Laudaekskursiooni ja niisama lõbusõitu sai teha hobutaksoga. Kogu päeva jooksul oli võimalik Rahinge ekstreempargis kaasa elada veelaua ja veerula võistlustele. Avatud olid võrk- ja jalgpalliplats. Lõõgastust pakuti massaažitelgis.

Kehakinnitust sai Külakohvikust, kus pakuti Külasuppi, kodus valmistatud leiba, pirukaid ja muid kohalike perenaiste küpsetisi, koduõlut ning mett.

Süüterooside meisterdamine. Foto: Siiri Oden

Projekti „Avatud külaväravad" raames toimus toidukorvioksjon. 30-s Eestimaa külas, kus samalaadne üritus toimus, müüdi maha täpselt samasugune iga maakonna poolt annetatud toodetega toidukorv. Oksjonilt saadud raha läks korraldajaküla toetuseks.

Küla toetuseks läks veel loterii tulu, kus peaauhinnaks 30-eurone krediitkaart kasutamiseks kas kalarestoranis Neljapäev, kohvik-restoranis Kapriis või pubis 6teist kannu.

Avatud külaväravate teemal oli ka Rahinge küla poolt korraldatud fotokonkurss „Külade väravad". Kahe nädala jooksul laekus 70 fotot väga erinevatest väravatest Eestimaa külades. Žürii poolt välja valitud võidutöödega saab tutvuda www.rahinik. ee. Võitjatega võetakse ühendust augustikuu jooksul.

Rahinge küla sünnipäeva puhul oli kokku pandud kroonikafilm küla seltsi- ja ühistegevusest alates 2005. aastast, mida pimeduse saabudes ansambli Mini MTJ tantsulugude vahel ka vaatasime.

Aitäh Mati Vetemäe, Aavo Mölder, Meeta Rebo, Milvi Juuriste, Maire Rein, Aivar Heero, Kristel Kiisla, Made Tammeorg, Rinaldo Bachmann, Matti Hüsse, Terje Oden, Merily Tensing-Kruusla, Eve Ristmägi, Mike Lõhmus, Ingrid Sukamägi, tantsurühm Taara, RMA Siller, Ilmatsalu naisansambel, Tiina Sirge, Amanda ja Anete Lepik, Maarja Vaher, Steve Kutter, Jane Reilik ja Raivo Pulver.
Tänu teie vabatahtlikule tööle saime ise ja meie külalised, kes eirasid vihma ja Tartu Hansapäevi, ühe toreda suvepäeva osalisteks.

Õhtu lõppedes ütles üks rahulolev külamees: „See pidu oli parem kui Lõuna- Eesti ralli."