26. oktoobri hommikul kell 08.26 süüdatakse igas maakonnas koos päikesetõusuga rahvamajade tuled. Tuled viiakse kokku õhtul kella 19-ks Pärnumaale Torisse, kus asub üks Eestimaa vanemaid rahvamajasid.

Toris toimuval tuletseremoonial ühendatakse üle Eesti saabunud tuled ühiseks leegiks, mille kuma kannab rahvamajade hõngu üle maa. Harjumaa tuli süüdatakse Saku vallas Kiisa Rahvamaja õuel koos huvilistele avatud hommikukohviga.

Rahvamajadel on kultuuriruumis väga oluline roll. Kultuurilise identiteedi kandja on inimene, kel soov end loominguliselt väljendada. Võimaluse selleks annab rahvamaja. Rahvamaja seob endas nii harrastuslikud kui professionaalsed (elukutselised, ametialased) kultuurivormid. Seejuures olulisem roll jääb rahvakultuuri harrastuslike viljelejate kanda.

Rahvakultuuriga tegeletakse valdavalt oma vabast ajast ja vabast tahtest. Sageli panustatakse ühistegevusse lisaks oma materiaalseid ressursse. Rahvamajas luuakse sündmuseid. Osaledes oma rahvamaja tegemistes, loome uut, argimaailmast erinevat reaalsust.

Rahvamajja sisenedes siseneme maailma, kus saame end loominguliselt väljendada, kunstiliselt teostada, oma loomingut teistega jagada. Ühised huvid ja eesmärgid seovad erinevates eluvaldkondades leiba teenivad inimesed ühtseks loominguliseks kollektiiviks. Vahetatakse ideid, vahetatakse energiaid ja sünnivad uued paikkondlikud vaimse kultuuri väärtused.

Projekti „24 tundi Eestimaa rahvamajas" eesmärgiks on tutvustada ja näidata, millega rahvamajas tegeletakse, väärtustada rahvamajades toimetavate inimeste tegevust ning elavdada paikkondade kultuurielu. Ööpäeva kestvas projektis osaleb üle 150 rahvamaja üle Eesti. Toimuvad sajad erinevad kultuurisündmused: avatud õpitoad, ringid, peoõhtud, kontserdid, etendused, saab vaadata filme, ühiselt kohvi juua ja maailma asjade üle arutleda.

Meie mitmekesise kultuuripildiga Harjumaal on sel puhul avatud rahvamajad maakonna eri piirkondades. Harjumaalane võib leida endale meelepärase külastuskoha nii ida kui lääne pool. 24 tunni jooksul võib huviline võtta ette ka väikese tuuri ja teha maakonnale ringi peale. Kindlasti jälgige reklaame ja tutvuge eelnevalt programmidega kohtadel. Lääne-Harjumaalt on kaasa löömas Keila Kultuurikeskus, Kiisa Rahvamaja, Riisipere Kultuurimaja, Saue Valla Kultuurikeskus, Saue Huvikeskus, Saku Huvikeskus, Vasalemma Valla Huvikeskus.

Ida-Harjumaal külastage kindlasti Jõelähtme valla rahvamajasid (Jõelähtme Rahvamaja, Neeme Rahvamaja, Loo Kultuurikeskus, Kostivere Kultuurimõis), Kõue Rahva Maja, Raasiku Rahvamaja, Viimsi Huvikeskust, Prangli Rahvamaja, Anija Valla Kultuurikeskust, Rae Kultuurikeskust. Tallinnas on avatud Nõmme Kultuurikeskus ja Pelgulinna Rahvamaja.

Omakultuuri tulevik Harjumaal ja Eestis tervikuna sõltub suuresti regionaalarengust ja maarahva saatusest. Talletame endasse kultuuripärandi kirevat värvivaipa ja jagame seda oma lastele. Järjepidevus tagab sujuva ülemineku traditsioonide säilitamisel ning annab kultuuritegijatele vajaliku kindlustunde nende tegevuse väärtustamisel.

Tegusat kultuuripärandi aasta jätku!

Kohtumiseni rahvamajas!

Mis toimub Keilas 26. oktoobril, rääkis Keila Kultuurikeskuse kunstiline juht Marge-Elin Roose:

„Päeva kava me alles täpsustame ja avaldame selle järgmises Keila Lehes. Hommikut alustab puhkpilliorkestri kontsert kultuurikeskuse trepil. Järgnevad erinevad käsitöötoad, lõuna ajal on lasteprogramm ja vahepeal esinevad ümberkaudsete valdade kultuurikollektiivid. Pärastlõunale on kavandatud kooride ühislaulmine - ainuüksi kultuurikeskuses tegutseb kolm segakoori. Õhtul on teater, seekord tuleb külla Kiisa Rahvamaja näitetrupp. Pärast teatrit on lava pillimeeste päralt. Ööpäeva kava tuleb mitmekesine ja meeleolukas."