3.- 7. juulini 2013 toimub 26. rahvusvaheline folkloorifestival Baltica Eestis, mille ühe maapäeva (Virumaa) kohaks valiti just Iisaku. Seda suuresti tänu Iisaku laulunaistele ning kohaliku haridus- ja kultuurielu eestvedajatele, kellele on oma kultuuri juurte otsimine ja sügavam mõistmine üheks oluliseks lisaväärtuseks. Kui haritud ja kultuurseks peetakse inimest, kes tunneb vana Kreeka-Rooma kultuuri, siis veelgi enam tuleb tunda ja teada oma eripärast ajaloolist kultuuri.

Pille Nageli juhendamisel laulab seltskond Iisaku naisi omakandi mütoloogiat, lüürikat, õpetuslikke lugusid pereelust jms ning selle kaudu jõuab meieni iidne ja väärtuslik kultuur. Lisaks laulunaistele on Iisakus suurepärane muuseum, tegus rahvamaja, loomerikas kunstide kool ning kultuuri- ja hariduselu väärtustav vallavalitsus.

Iisaku ja laiemalt virulased on heaks eeskujuks omakultuuri huvilistena - seda mitte ainult kultuuritarbijatena, vaid ka selles tegusate osalejatena. Seda näitab ka suur osalejate hulk ERFNi koolitusel „Minu identiteet ja kogukond," mis algas 27.oktoobril Iisaku Kunstide Koolis.

Baltica festivali Virumaa maapäev 5. juulil 2013 annab kõikidele pillimeestele, tantsijatele ja lauljatele hea võimaluse tutvustada omakandi pärimust. Kultuur ongi süsteem, mille kaudu me muudame maailma tähenduslikuks ja iseend tähenduslikuks maailma jaoks.

Valmistume pärimuspeoks!