Tänavu kasutavad nad oma kultuurautonoomilisi õigusi teist korda – kultuurinõukogu järjekordsed valimised toimuvad 19.-21. novembrini 2010. Rootsi Vähemusrahvuse Kultuurinõukogu valimiste peakomiteele saab kandidaate esitada kuni 10. oktoobrini. Kultuurinõukogu valitakse 21-liikmelisena.

Kandidaatide esitamise õigus on eestirootsi kultuuriühingutel, mida Eestis ja Rootsis on kokku 11. Ühing peab kandidaatide registreerimiseks esitama registreerimisavalduse, kandidaatide nimekirja ning iga kandidaadi nõusoleku.

Kandideerimisvõimalus on ka üksikkandidaatidel, kel peab peale kandideerimisavalduse ja kandideerimisnõusoleku olema vähemalt kahekümne vähemusrahvuse nimekirja kantud isiku toetusallkiri. Avaldused tuleb kultuuriühingu esindaja või üksikkandidaadi poolt isiklikult esitatada registreerimiseks valimiste peakomiteele Kultuurinõukogu ruumides kolmapäeviti kella 11.00 - 15.00 või etteteatamisega telefonil 5650 9800 Kertu Silla Kuut või 506 9396 Epp Mitt. Samas võib tutvuda valijate nimekirjaga.

Peakomitee võtab kandideerimisdokumente vastu 10. oktoobril kell 12.00 - 18.00, mil on kandidaatide registreerimise lõpptähtaeg.

Kandideerimisdokumentide vormid on kättesaadavad Rootsi Vähemusrahvuse
Kultuurinõukogu veebilehelt www.eestirootslane.ee

Valijad võivad kontrollida oma andmete õigsust valijate nimekirjades ning vigade leidmise korral esitada valimiste peakomiteele taotluse vigade parandamiseks. Viga parandatakse dokumentide alusel. Oma nime kustutamiseks valijate nimekirjast on igal valijate nimekirja kantud isikul õigus pöörduda valimiste peakomitee poole hiljemalt 5. novembril.

Enne sõda elas Lääne-Eesti saartel ja rannikualadel umbkaudu 9500 rannarootslast, kes kasutasid aktiivselt kultuurautonoomiaga loodud võimalusi.

Neil oli 19 rahvakooli, Haapsalus asuv gümnaasium, ja Noarootsis Pürksis asuv rahvaülikool. Eestirootslaste rahvuslik erakond, Rootsi Rahvaliit oli esindatud riigikogus.