Käesoleva aasta aprillikuus leidsid meid üles ka Rannu vallavanem Maano Koemets ning Rannu Kooli direktor Matti Orav. Sõlmisime 30. aprillil lepingu ning alustasime Rannu Kooli IKT renoveerimise projektiga. Nagu maja ehitamine saab alguse vundamendist, saab infosüsteemi ehitamine alguse korrektsest andmesidevõrgust. Koos kooli personaliga arutasime kevadel läbi, mis ruumidesse soovitakse praegu või tulevikus arvuteid ning vastavalt sellele lõime andmesidevõrgu projekti, mille teostajaks sai soodsaima pakkumise teinud AS Alarmnet. Sõltuvalt hoone suurusest tulevad enamasti andmesidevõrgu kaablid kõik kokku ühte seadmekappi, kuhu paigutatakse ka erinevad võrguseadmed ning server. Turvalisuse ja erinevate kõrvalmõjude vältimiseks, nagu näiteks tolm ning temperatuur, on mõistlik seadmekapile luua eraldi ruum ehk serveriruum. Enne kooli- aasta lõppu tegigi kool serveriruumi loomiseks tühjaks ühe laoruumi. Turvalisuse tagamiseks oli juba antud ruumil olemas rauduks. Kerge sanitaarremondiga sai tagatud tolmukindlus ning kliimaseadme paigaldamisega tagatud see, et seadmed üle ei kuumeneks. Kõige elementaarsemad serveriruumi nõuded olid seega täidetud. Andmesidevõrgu ja koolikella helisüsteemi paigaldus kestis juuni keskpaigast kuni augusti keskpaigani. Samaaegselt sai mõeldud, mida vanadest arvutitest oleks võimalik kasutada ja palju uusi oleks tarvis soetada. Pakkusin välja erinevaid lahendusi. Lõpuks otsustasime koos direktori ja vallavanemaga, et teeme täiesti uue arvutiklassi ja kõik arvutid, mis vanast arvutiklassist vähegi kasutada kõlbavad, paigutame maja peale klassidesse laiali. Arvutiklassis oli kavas teha korda ka põrand ning välja vahetada mööbel. Pakkusin välja innovaatilised arvutid, mis kinnituvad monitori tagumisele küljele ja seega on võimalik arvutilaud teha palju lihtsam ning soodsamalt, sest pole vaja alust arvutikasti jaoks. Intel NUC (Next Unit of Computing) ) on pisike arvuti (vaid 11,6 x 11,2 x 3,9 cm), kuid piisavalt võimas, et jooksutada ka multimeediarakendusi. Protsessoriks on tal Intel Core i3 3217U (1,8GHz), 4GB mälu, 60GB SSD mSATA, Intel HD Graphics 4000 graafikakaart koos kahe HDMI väljundiga (toetab kahte monitori korraga), 1Gbit võrgukaart, kolm USB 2.0 liidest. Tänu SSD kõvakettale ja i3 protsessorile käivitub see arvuti alla 10 sekundi. Eeliseks on veel nende arvutite puhul see, et nad ei tee häält, võtavad vähe voolu ja ei küta ka asjatult ruumi. Samuti nende arvutite juurde valitud täis HD resolutsiooniga 21.5" laiekraaniga LED taustavalgustusega LG monitorid võtavad vähe voolu ning on silmadele tervislikumad. Seetõttu on sellises arvutiklassis viibimine õpilastel ja õpetajatel  oluliselt tervislikum kui tavapärases  arvutiklassis. Tundi saab alustada tõrgeteta ja kiirelt, mis peaks innustama nii õpilasi õppima kui ka õpetajaid õpetama.

Kõikides klassiruumides on nüüd samuti töökorras arvutid ja projektorid. Operatsioonisüsteemina on kõigis arvutites legaalne Windows 7 PRO ning Office 2013 Standard versioon. Serverilahenduse tõttu ei oma enam tähtsust, mis arvutit õpetaja või õpilane kasutab, sest kõik andmed paiknevad turvaliselt serveris, mitte enam üksiku arvuti kõvakettal. Kasutaja võib sisse logida enda kasutajanime ja parooliga ükskõik missuguse arvutiga. Alati on tal enda seadistustega töölaud, kättesaadavad isiklikud dokumendid ning juurdepääs ka ühiselt kasutatavatele dokumentidele ja meediafailidele. Failid avanevad kiirelt, sest kõik arvutid on sisevõrgus ühenduskiirusega 1 Gbit/s. Terves majas levib nüüd ka kaasaegne ja ülikiire (kuni 300 Mbit/s) WiFi võrk. Hetkel on see vabalt kasutatav kõigile, kuid vahel oleme pidanud koolides selle kasutamist õpilaste eest piirama, kui see on hakanud segama nende õppetegevust. Terve seadmekapp on kaitstud vooluprobleemide eest kvaliteetse APC Smart UPSiga (katkematu toitepinge seade). Kõikide seadmete valikul on arvestatud parima hinna ja kvaliteedi suhtega ning et nende arvestatav eluiga oleks vähemalt 5 aastat. Julgen lubada, et mitmed seadmed, nagu näiteks võrgujaotusseade (switch), võivad kasutuses olla ka veel isegi 10 aasta pärast. Andmesidevõrku on ilmselt aastate jooksul vaja täiendada, kuid meil on kliente, kellel andmesidevõrk on peaaegu 20 aastat vana ja on siiani täiesti toimivana kasutusel. Seega võib öelda, et Rannu Kool on teinud sellel suvel suure investeeringu, mis on paljude detailide näol enam kui kümneks aastaks.

Rannu Kooli infosüsteemi loomisele aitas väga palju kaasa ka IT-praktikal olnud Rannu Keskkooli vilistlane Taivar Kogri, kes asus alates 1. septembrist tööle OÜ Kaughaldus. Kõik uue infosüsteemi kasutajad võivad julgelt pöörduda meie kasutajatoe poole e-maili teel: kasutajatugi@kaughaldus.ee või telefonil 58 555 555. Aitame teid meeleldi!