Mida puhtam külastaja, seda puhtam vesi

Miks siis ikkagi on vaja end korralikult pesta enne basseini minemist? Ujulates hoitakse vesi puhtana pideva vee tsirkulatsiooniga läbi filtrite. Lisaks sellele doseeritakse basseinivette erinevaid aineid vee happesuse stabiliseerimiseks ning kloori vee puhtana ja värskena hoidmiseks. Nii on igas basseinis teataval määral kloori, mis ei ole inimesele mitte mingil moel ohtlik ning mida mõni külastaja isegi ei taju. Kui aga minnakse basseini eelnevalt end pesemata, hakkab basseinivees olev kloor reageerima sinna tekkinud mustusega nagu higi, bakterid, kusi jms. Basseinivees on kahte sorti kloori, vaba kloor ja seotud kloor. Halb on seotud kloor, mille tase vees sõltub sellest, kui hoolikalt inimene ennast peseb. Kloorihaisu ei tekita mitte kunagi vaba kloor. Ebameeldiv kloorihais tuleb seotud kloorist (kloramiinid), mis tekib siis, kui inimese mustus ja vaba kloor ennast seovad. Ühtlasi on just needsamad kloramiinid need, mis panevad silmad kipitama ja naha sügelema ja mis ongi ebameeldiva „ujula" lõhna ja „punaste silmade" tekkimise põhjuseks.

Mida mustemad inimesed basseinis käivad, seda enam kulub kemikaale ja aega vee korrashoidmiseks.

Kui hügieeninõudeid üldse ei täidetaks, oleks bassein baktereid täis ja kujutaks endast suurt nakkusohtu. Samal ajal oleks kõrgendatud ka seotud kloori tase, mis põhjustaks hulganisti allergiaid ja muid ebamugavusi, rääkimata sellest, kui sageli tuleks ujula omanikel basseinis vett vahetada ja kui suures koguses kemikaale kasutada.

Kaks kuud kestev kampaania tuletab meelde ujulate külastajatele pesemise kohustusest nii plakatitena ujulas võimalikes kohtades, kohalikus meedias ja ka internetis. Me ei saa muuta tervet maailma, aga ehk saame muuta norme ja harjumusi siinsamas, oma väikesel Raplamaal?

Loodame, et tänu pesemise vajalikkust rõhutavale kampaaniale tekib selline kriitiline hulk pesijaid, et ka mittepesijad saavad aru, kuidas on normaalne. Kui me tahame, et midagi muutuks, tuleb alustada esiteks iseendast, aga ka juhtida teiste inimeste tähelepanu probleemile. Kõige lihtsam on viidata seintel asetsevatele plakatitele. Austame nii ennast kui teisi, et saaksime elada tervislikult!

Kampaaniat toetab Euroopa Sotsiaalfond.

Stina Riisalu, Rapla Teataja